Predstavljena knjiga "Oficir sa pet dosijea: Život Dimitrija Cvetkovića" autora Svetka Kovača 1Foto: Svetko Kovač/Privatna arhiva

Knjiga „Oficir sa pet dosijea: Život Dimitrija Cvetkovića“ autora Svetka Kovača predstavljena je sinoć u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije. Prema scenariju autora knjige, sniman je i dokumentarno-igrani serijal „Tajne službe Srbije“ koji će uskoro biti emitovan na RTS-u.

Recenzent Mile Bjelajac rekao je da je autor ispričao priču o oficiru koji je doživeo velika iskušenja, baš kao i cela zemlja u kojoj je rođen – Kraljevini Jugoslaviji, koji je proveo 35 godina službe u vojsci JNA i koji je prevremeno penzionisan.

Kako je rekao, Cvetkovićeva biografija ispričana je na neuobičajen način, od prvog do petog dosijea različitih službi, a dosijei se u knjizi prepliću.

„Knjiga je dragocen doprinos za istoriju vojske Kraljevine Jugoslavije, Drugog svetskog rata, JNA“, istakao je Bjelajac, dodavši da ona „dodaje nove kocke mozaika“ naše istorije.

Urednik izdanja Miroslav Toholj ispričao je da je autor knjige prikupljajući građu za serijal Tajne službe Srbije naišao na ogromnu arhivsku građu u kojoj se pominje glavni junak, Dimitrije Cvetković.

Kroz istražni postupak prikazan je veći deo Cvetkovićeve biografije, a na sličan način pisan je i Peščanik Danila Kiša, rekao je Toholj.

Kovač je rekao da je koristio razne arhive, u našoj zemlji ali i inostranstvu ali da mu je u pisanju knjige najviše pomogla privatna arhiva Cvetkovićeve porodice, naročito pisma i fotografije, koje ponekad, kako je naglasio, kazuju više od reči.

Za Cvetkovića je istakao da je bio iskren, često na meti raznih službi i da je ovo knjiga ne samo o njemu, već o mnogim oficirima 60.te klase 1930-tih, a ta klasa bila je posebna i po tome što je školovanje trajalo pet, a ne tri godine.

Najvećim delom su ti oficiri bili, naveo je Kovač, antifašisti, 32 njih je poginulo već na samom početku rata, 42 su postali oficiri JNA, trojica su iz te klase bili narodni heroji, četvorica generali.

Cilj mi je bio da ukažem na neke probleme unutrašnjih sukoba, koliko je to besmisleno da ubijamo jedni druge, rekao je Kovač i zaključio da se ne treba sukobljavati zbog razlika i ideološke zaslepljenosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari