Miloševićev prljavi obračun sa akademicima: U Domu Vojske predstavljena knjiga "Slučaj Nikoliš - zloupotreba političke moći", autora Svetka Kovača 1Foto: Svetko Kovač/Privatna arhiva

Knjiga „Slučaj Nikoliš – zloupotreba političke moći“, autora Svetka Kovača, bivšeg direktora Vojnobezbednosne agencije (VBA), predstavljena je juče u Domu Vojske Srbije u Beogradu.

U knjizi je kroz arhivsku građu iz Arhiva Jugoslavije, Državnog arhiva Srbije, Diplomatskog arhiva Ministarstva spoljnih poslova, Muzeja Jugoslavije, Vojnog arhiva, detaljno dokumentovan slučaj političkog diskreditovanja iz Politikine humoreske „Vojko i Savle“ iz 1987. godine. U njoj se otkrivaju detalji i laži o privatnom životu akademika i diplomate Gojka Nikoliša i tadašnjeg predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti Pavla Savića.

Autor knjige Svetko Kovač rekao je da je Politika predstavila da je Nikolišova supruga zapravo francuski agent koji treba da dođe do poverljivih državnih informacija.

– Pisac humoreske nikada nije otkriven i ona se vodi kao propust tadašnjeg urednika Politike Živorada Žike Minovića, a sa sobom nosi umešanost Službe bezbednosti Jugoslavije, kazao je Kovač.

Kako je objasnio, državne tajne službe špijunirale su Nikoliša i njegovu suprugu Margo, s namerom da diplomatu Nikoliša prikažu kao izdajnika, ali su se njihove sumnje na kraju ispostavile neistinitim.

– Cilj je bilo kompromitovanje akademika Nikoliša zbog njegovog neslaganja po pitanju memoranduma SANU-a, naglasio je Kovač.

Ono što je pohvalno oko tog slučaja je da je 67 novinara Politike i 47 novinara iz drugih redakcija tada potpisalo peticiju protiv takvog načina izveštavanja i kršenja Kodeksa novinara Jugoslavije.

Kovač je dodao da je zanimljivo zapitati se šta bi se desilo kada bi se ovakav tekst objavio danas, stoga je preporučio svima da dok čitaju knjigu, „naročito čitaju između redova“.

Andreja Savić, bivši direktor BIA, bivši načelnik Resora državne bezbednosti Srbije, rekao je da su Nikoliš i Savić glavni akteri ovog političkog napada, koji je prouzrokovan zbog neslaganja tadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića sa Memorandumom SANU.

– Tada je počela priča o položaju Srbije u Jugoslaviji i to je bio okidač za sva ostala blaćenja koja su se desila narednih godina, naglasio je Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari