Bitka od 50 miliona dolara: Ko ima pravo da emituje South Park, popularnu crnu komediju za odrasle 1Foto: YouTube snimak ekrana

Kompanije Paramount Global i WarnerMedia tuže se oko prava na sriming popularne crne komedije South Park, crtanog filma za odrasle koji se emituje godinama, a tužba barata milion-dolarskim ciframa.

Kako piše magazin GIANT FREAKIN ROBOT ova tužba za prava na striming South Parka, i posle više godina, i dalje „divlja“.

Naime, WarnerMedia, kompanija u vlasništvu HBO-a, ne želi da isplati kompaniji Paramount Global novac koji mu duguju, te tuži Paramount za 200 miliona dolara, dok Paramount Global uzvraća sopstvenom protiv-tužbom, navodeći da su WarnerMedia prekršili njihove uslove i loše sproveli naknade za licenciranje.

South Park Studios podneli su dokumentaciju koja broji pozamašnih 59 stranica, u kojima tvrdi da su neplaćene naknade do dan danas porasle na preko 52 miliona dolara, i da taj broj raste iz dana u dan. Da stvar bude još gora, Paramount Global tvrdi da još uvek nije usaglašeno davanje dodatnih prava za strimovanje, tačnije da WarnerMedia nema pravo na striming South Parka, jer kompanija nije preduzela nikakve poteze da isplati novac koji im duguju. Sve ovo ukazuje da se kompaniji „ne piše dobro“ u budućnosti.

Magazin GIANT FREAKIN ROBOT podseća da ova satirično-humoristička serija već dugo predstavlja predmet spora između kompanija. Sve je počelo 2019. godine kada je WarnerMedia potpisala ugovor od 500 miliona dolara koji im je omogućio prava na prve 23 sezone serije, koju su kreirali Trej Parker i Mat Ston. Ugovor im je takođe dao prava na nekoliko narednih sezona, pri čemu se kompanija složila da plaća 25 miliona dolara po četvrtini sezone.

Do nedavno je sve išlo glatko i bez problema za pomenute kompanije, međutim, kada je WarnerMedia, ranije ove godine, prestala sa ispatom novca, nastao je „pakao“. To se desilo delimično i zbog nedavnog sporazuma koji je omogućio kompaniji da na platformi Paramount+ emituje nove epizode i South Park filmove. Sada, kada se voljena crno humorna serija može gledati na dve onlajn platforme, WarnerMedia više nema „monopol“ nad emitovanjem ovog ostvarenja.

Od premijere serije 1997. godine, South Park je bio glavna komponenta stalnog programa kompanije Comedi Central, što ga čini „vrućim“ komadom imovine na tržištu striminga. Animirana serija za odrasle, koja prati živote grupe prijatelja osnovnoškolskog uzrasta, bez pardona gazi sve pred sobom i ne štedeći nikoga. Svojim sadržajem serija provocira i „proziva“ od sajentologije i drugih religija, zemalja, poznatih ličnosti poput Opre, Megan, Harija... pa na dalje. Upravo zbog svog beskrupuloznog stava, koji mnogima „obara vilice“ South Park ima ogromnu popularnost, a Parker i Ston fleksibilnost da stvaraju franšizu, čiji sadržaj mnogi doživaljvaju uvredljivo. I baš zbog tih šokantnih trenutaka, koji pomeraju granice, ne bi iznenadilo da uskoro gledamo i South Park epizodu koja se bavi upravo ovim striming skandalom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari