Premijera “Amsterdama” 11. februara u “Ateljeu 212” 1

Prvo izvođenje komada “Amsterdam” Maje Аrad Jasur u regionu, kao i prvo izvođenje nekog teksta ove renomirane izraelske autorke biće održano u petak 11. februara od 19:30 časova u “Ateljeu 212”.

Rediteljka predstave je Iva Milošević, dramaturg Dimitrije Kokanov a glumačku postavu čine; Dragana Đukić, Ana Mandić, Marko Grabež i Dejan Dedić.

Za “Amsterdam” Maja Аrad Jasur je osvojila prestižnu nagradu “Theatertreffen’s Stückemarkt prize” u Berlinu 2018. godine, a komad je premijerno izveden u Engleskoj u “Orange Tree Teheatre” u Londonu 2019. godine.

U centru zbivanja ove predstave je izraelska violinistkinja koja stanuje u Amsterdamu i u poodmakloj je trudnoći.

Jednog dana misteriozni račun za gas datiran još od 1944. godine stiže na njenu adresu na naplatu i ovaj događaj pokreće niz uznemirujućih osećanja i pitanja kolektivnog identiteta, osećanja izopštenosti, otuđenosti, neprilagođenosti.

Kako se navodi u pozivu za ovaj događaj , autorka sučeljava traumatično nasleđe iz prošlosti sa situacijama iz sadašnjosti kreirajući specifičan novi kontekst u kome se odvija radnja.
“Pokrećući pitanja odgovornosti, sećanja, identitetske nestabilnosti, sentimenta i traume, autorka vešto kreira specifičan dramski predložak za igru koji u formalnom smislu korespondira sa savremenim praksama dramskog pisma”.

Za scenografiju “Amsterdama” pobrinuo se Gorčin Stojanović, kostimografkinja je Marija Marković Milojev, a kompozitor Vladimir Pejković.

Dela Maje Arad Jasur (Maya Arad Yasur) su producirana i izvođena širom sveta, a prevedena su na kineski, engleski, francuski, poljski i nemački jezik.

Kao dramaturškinja sarađivala je na nekoliko projekata srpsko-holandske autorke Sanje Mitrović. Presdstava “Amsterdam” realizovana je uz podršku ambasade Izrael.

A.Ćuk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari