Premijera drame "Osamnaest mačaka i limar Herman Brum" u SNP 1Foto: Stanislav Milojković

„Činiti gnusno jeste gnusno, ali, da li je i snimanje, fotografisanje ili posmatranje činjenja gnusnog, samo nešto malo manje gnusno?“, postavlja pitanje Miloš Nikolić u svom komadu „Osamnaest mačaka i limar Herman Brum“, koji će publika moći premijerno da vidi večeras na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Ovaj laki komad o smešnom i gnusnom na Kamernu scenu Srpskog narodnog pozorišta postavlja reditelj Ivan Cerović, dramaturg je Božidar Knežević, dok u predstavi igraju Nebojša Savić, Sanja Mikitišin i Ljubiša Milišić.

Reditelj Ivan Cerović kaže da je odmah video da se radi o odličnom dramskom tekstu, višeslojnom i višeznačinskom.

„Kao u najpoznatijoj sceni dramske literature – ‘Mišolovka’, Šekspirovog Hamleta, sve vreme se igra igra između glavnih likova koja na kraju treba da dovede do prepoznavanja sopstvenih grehova ili nepočinstava glavnog aktera koji gleda i učestvuje u svemu tome. Protagonisti ovog komada su limar Herman Brum, koga igra Nebojša Savić, Evu Šulc glumi Sanja Mikitišin, a Gerharda Kesela glumi Ljubiša Milišić. Likovi ove drame se potpuno ili delimično zasnivaju na stvarnim ljudima koji su učestvovali, ili imaju posredne veze, sa događajima iz Drugog svetskog rata, oko kojih se plete ova drama. Zanimljivo je da je Herman Brum zaista postojao i da jeste obesio osamnaest ljudi u Pančevu. Gerhard Kesel je lik ‘iskombinovan’ od jednog vojnog snimatelja i jednog vojnog fotografa Vermahta, a jedino je Eva Šulc izmišljena ličnost – ali je njen brat, koji se pominje u komadu, zaista postojao“, ističe Cerović za Danas.

U ovoj drami je na crnohumorni, trilersko-hororski način, sa elementima linčovske začudnosti, ispričana priča o ljudima i njihovim ulogama u ekstremnim momentima, koji će usmeriti njihov dalji životni put i njihove odluke i sudbine. Krivac nije samo egzekutor-dželat, već i svedok koji mirno gleda izvršenje zlodela ili se pravi da se ono nije desilo, ćuti i ne reaguje na nepravdu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari