Premijera „Na rubu pameti” u kragujevačkom Teatru 1Foto: Milan Maričić

U kragujevačkom Knjaževsko-srpskom teatru, sutra, u subotu, 5.marta, premijerno će biti izvedena predstava „Na rubu pameti – jedne pijane novembarske noći 1918.” po delima Miroslava Krleže, Iva i Tene Štivičić, u dramatizaciji Vide Davidović i u režiji Marka Misirače.

Posle pola veka se na sceni kragujevačkog pozorišta igra neko Krležino delo i po prvi put od rata i raspada Jugoslavije.

Pozorišna verzija jednog od najvažnijih romana Miroslava Krleže, „Na rubu pameti” (1938) u dramatizaciji Vide Davidović i režiji Marka Misirače donosi nam na scenu galeriju likova, koji predstavljaju solidarni i nepremostivi zid ljudske gluposti od koga se odbijaju misli sredovečnog intelektualca Doktora, bezimenog junaka, doktora prava koji se jedan jedini put usudio da misli normalno i logično i da to glasno kaže. Jedna apsurdna situacija ga svojim razvojem dovodi na rub pameti.

– Preko niza apsurdnih okolnosti u kojima je glavni junak optužen, pa tako i osuđen i stavljen na marginu društva, Krleža je želeo da prikaže besmislenost ali i nezadrživu moć ljudske gluposti, koja se vodi nekakvim svojim zakonima ali koji, nažalost, najčešće nepogrešivo postaju opšteprihvaćeni moralni i društveni modeli u društvima koje opasno nagriza siromaštvo s jedne strane, zgrtanje kapitala sa druge, klasne razlike, hipokrizija, konformizam, malograđanština, kaže reditelj Misirača.

Premijera „Na rubu pameti” u kragujevačkom Teatru 2
Foto: Milan Maričić

– Odluka da se pristupi radu na „Na rubu pameti“ i „Pijanoj noći“ došla je kao posledica opažanja da u našem društvu postoji potreba za povratkom krležijanskog načina mišljenja – ciničnog, ali nepokolebljivog, argumentovanog, ali nedihotomičnog. U tom smislu, i u ovoj predstavi se prepliću ličnosti iz Krležinih dnevnika i ličnosti iz Krležinog romana, ljudi različitih „pogleda na svijet“ i likovi raznorodnih ideoloških i moralnih načela i svi zajedno čine sveobuhvatan univerzum. Sve vrijeme smo nastojali da održimo tu vrstu ambivalencije, preispitivanja i potrebe za dovoljno visprenim odgovorom koji, ipak, ne bi bio zaključak, mišljenje je dramaturškinje Vide Davidović.

Iako je, po njenim rečima, adaptacija rađena upravo u epohi ansambl predstave se trudio da prikažeme jedan drugačiji pristup koji modernom društvu nedostaje.

– Ostaje nada da ćemo uspjeti gledaocima kroz ovu dijalektičnost da približimo i dijalektičnost krležijanskih načela, organsku, istinitu, nepatvorenu, lišenu malograđanštine i pretencioznosti. Na kraju krajeva, ponekad se učini da je jedini put upravo taj „pogled na svijet”, zaključuje ona.

U predstavi igraju: Miloš Krstović, Sanja Matejić, Ivan Vidosavljević, Čedomir Štajn, Nikola Milojević, Saša Pilipović, Mina Stojković, Nenad Vulević, Avram Cvetković, Bogdan Milojević, Marija Rakočević, Milica Majstorović, Nadežda Jakovljević, Dragoslav Tanasković, Ivan Filipović, Dušan Prličkovski i Aleksandar Miloradović.

Premijera „Na rubu pameti” u kragujevačkom Teatru 3
Foto: Milan Maričić

Scenografiju potpisuje Ana Kolbjanova, kostim Jelena Janjatović, muziku, izbor muzike i aranžmane Dragoslav Tanasković, scenski govor dr Dejan Sredojević, scenski pokret Marija Milenković, dizajn svetla Anđela Kusić, dizajn plakata i programa Simona Dašić Raca, a stručna saradnica za ples je bila Sandra Paunovski.

U radu na dramatizaciji korišćeni su segmenti iz drame „Pijana noć 1918.” Iva i Tene Štivičić, scenarija serije „Putovanje u Vučjak” Iva Štivičića i dramatizacije romana „Na rubu pameti” Vere Crvenčanin. Pojedine koreografije inspirisane su radovima Pine Bauš (Pina Bausch).

Sutrašnja premijera na Velikoj sceni kragujevačkog Teatra u 20 sati a njene reprize su 10. i 12. marta.

Koprodukcija KST-a i Hrvatskog kulturnog centra – Beograd

Predstava „Na rubu pameti” je realizovana u koprodukciji Knjaževsko-srpskog teatra i Hrvatskog kulturnog centra-Beograd.

HKD „Hrvatski kulturni centar – Beograd” osnovan je 28. oktobra 2016. godine na inicijativu iz veleposlanstva (ambasade) Republike Hrvatske u Republici Srbiji. Za nepunih šest godina u organizaciji HKC – Beograd održano je na desetke koncerata, književnih večeri, slikarskih i vajarskih izložbi i gostovanja pozorišnih predstava, eminentnih umetnika iz Hrvatske i iz regiona.

– Kultura uvažava različitosti. Kultura nas spaja. Zato je predstava posvećena djelu velikana svjetske književnosti Miroslava Krleže umjetnička svetkovina, poručuju iz HKD.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari