Premijera predstave Balava 30. decembra u Beogradskom dramskom pozorištu 1Foto: Jelena Janković

Za sam kraj godine, Hartefakt fond je, nakon uspešno završenog HFestivala, pripremio praizvedbu komada Balava, saopštio je BDP.

Autorka teksta je Dunja Matić, talentovana mlada dramaturškinja kojoj je ova predstava prvi profesionalni angažman, dok režiju predstave potpisuje Andrej Nosov. Predstava je nastala u koprodukciji sa Beo Artom, sa kojim Hartefakt već dugo i uspešno sarađuje.

Balava je drama koja prati četiri žene iz dve generacije – Balavu, njenu sestru Malu, Mamu i Tetku, u periodu Balavinog sazrevanja i odlaska od kuće. Njih četiri pokušavaju da se izbore jedna sa drugom i same za sebe, uljuljkane u toksičnu svakodnevnicu porodice na koju su navikle, nesvesne da su se stvari otele kontroli i da će balon u kome žive konačno pući. Balava je komad koji postavlja brojna pitanja – da li je (ne)rođenje deteta početak i/ili kraj života žene, da li je odlazak od kuće nešto što se podrazumeva ili što se zaradi, da li je udaja spas ili prokletstvo, da li su majke tu da nas bodre ili da nas satiru, o čemu ćutimo iza zatvorenih vrata. Geometrijski precizno u postavljanju situacija i odnosa, predstava nas suočava sa dobro poznatim situacijama iz svakodnevnice za koje nam je neophodna distanca kako bismo ih sagledali objektivnije. Dimenzija društvene angažovanosti neopterećeno dopunjuje kvalitetnu, živu i autentičnu priču o neraskidivo povezanim ljudima.

Predstava će svoje premijerno izvođenje imati 30. decembra od 20:30h u Beogradskom dramskom pozorištu, dok će 29. decembar u istom terminu biti rezvisan za predpremijeru.U predstavi igraju Mirjana Karanović, Jasna Đuričić, Isidora Simijonivić, i Jovana Belović.

Scenografiju i kostim potpisuje Selena Orb, kompozicije je radio Draško Adžić, scenski pokret Damjan Kecojević, a za dizajn svetla zadužen je Incredible Bob. Projekat je prodžala Ambasada Švajcarske u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari