Premijera predstave „Kratka istorija pljeskavica i druge priče“ Andreja Nosova 1foto: Milena Arsenić

“Kratka istorija pljeskavica i druge priče” autora Andreja Nosova biće premijerno izvedena u subotu 09. jula u Hartefakt kući na adresi Bulevar Despota Stefana 7, u okviru 30. Beogradskog letnjeg festivala (BELEF).

Žanrovski, reč je o monodrami koju izvodi holandski glumac Simon Versnel, dugogodišnji član belgijske plesne pozorišne trupe “Peeping Tom”. Prema njegovim rečima on je ovu priču ispričaao u dahu tokom jedne noći .

– Isrpičao sam ovu priču u jednom dahu, jedne posebne noći kad mi se činilo da je svaki smisao nestao. Onda sam gradio od sećanja, parče po parče slagalicu koja je trebalo da mi pomogne da razumem sebe i svet oko sebe – istakao je Versnel,, dodajući da u tekstu ima mnogo dokumentarnog, a da je sve opet njegova unutrašnja fikcija.

Ovde je reč o strategiji za preživljavanje – poručuju iz Harefacta povodom ove monodrame.

– Važan partner u celoj ovoj stvari je Simon Versnel. Raditi sa ovim čovekom je privilegija. Sva njegova iskustva i svaki njegov korak u ovim procesima u Roterdamu, Amsterdamu, i Beogradu za mene su divni darovi, koje samo takav dobri duh pozorišta može da vam da – ističe Andrej Nosov.

Predstava prati nekoliko priča koje su inspirisane sećanjima jednog dečaka o traumatičnim događajima koji su presudno uticali na njegov doživljaj stvarnosti. Ovim komadom autor se obračunava sa pitanjima krivice, ljubavi, seksualnosti i odnosa sa svetom.

“Kratka historija pljeskavica i druge price” je između ostalog i rezultat trogodišnjeg istraživačkog rada autora na temu pamćenja posle smrti sprovedenog u saradnji sa Das Teatrom iz Amsterdama.

Simon Versnel je započeo karijeru kao vokalni solista, a prvu profesionalnu ulogu kao glumac ostvario je predstavi “Kauboji” Martena van der Puta i Pauline Roelant.

Nakon čega su usledile uloge u predstavama “Don Kihot”, “Makbet”, “Jutanja pesma”, “Nekoliko stvari”, ali i glavne uloge u filmovima “Putovanje u posleistoriju” i “Trilogija naših poraženih života” francuskog reditelja Vinsenta Dijetrea.

Monolog o životu Sergeja Djagiljeva napisao je, režirao i producirao, i sam ga izvodi od 2013. godine, a 2018. objavio je i svoj prvi roman “Ćao Davide, priča o strasti i sreći

Podršku projektu pružili su plaforma Srbija stvara i grad Amsterdam.

Predstava se igra na engleskom jeziku 09. i 10. jula u Hartefakt kući.

Karte se mogu kupiti na www.ticket.rs, a za više informacija o predstojećim dešavanjima posetite www.heartefact.org i https://www.instagram.com/heartefact_/?hl=en.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari