Premijera predstave Lepotica uslovljena epidemiološkom situacijom 1Foto: Promo

Ova 2021. je godina dvostrukog jubileja za jedino profesionalno pozorište u Istočnoj Srbiji. Naime, zaječarsko Narodno pozorište Timočke krajine “Zoran Radmilović” ove godine obeležava 75 godina od osnivanja, kao i 30 godina pozorišnog festivala “Dani Zorana Radmilovića”.

A sve je počelo oktobra 1946. Kada je formirano Oblasno narodno pozorište, a već par meseci kasnije, 2. februara 1947. u nekadašnjem Esnafskom domu odigrana je prva premijera – komad Žita cvetaju Jurija Mokreva.

Nije bilo potrebno puno vremena na novoformirano pozorište izraste u ustanovu kulture od ugleda. Iz zaječarskog teatra je 1965. godine inicirano osnivanje jednog od najznačajnijih pozorišnih festivala u Srbiji,  Susreta profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“.

Smotra najboljih pozorišnih ostvarenja  “Dani Zorana Radmilovića” odvijaju se u Zaječaru od 1992. godine, a od 2009. održava se i „ZajeČAR“, Međunarodni pozorišni festival za decu, smotra vrhunskih pozorišnih predstava za najmlađe profesionalnih teatara iz zemlje i inostranstva.

Tokom svog postojanja dugog 7,5 decenija zaječarsko pozorište imalo je 430 premijera, a ukoliko epidemiološka situacija to dozvoli, idućeg utorka, 2. februara, premijerno će biti izvedena predstava Lepotica. Rad na ovom komadu koji po motivima drame „ Lepotica Linejna“ Martina Makdone režira Janko Cekić je u toku. Uloge su poverene  Ani Bretšnajder, Nataši Petrović, Milošu Đuričiću i Milošu Tanaskoviću, a režiseru Cekiću ova predstava je master rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari