Premijera predstave „Romeo i Julija“ 14. marta u Malom pozorištu „Duško Radović“ 1Foto: Promo

Kultni Šekspirovi junaci, Romeo i Julija, ponovo će oživeti na sceni u istoimenoj predstavi za strednjoškolce, u novom rediteljskom čitanju i izrazu Stevana Bodrože, a premijera je zakazana 14. marta u Malom pozorištu “Duško Radović”.

Nova inscenacija jedne od najizvođenijih drama u svetu, zajedno sa predstavama „Bura“ i „San letnje noći“ zaokružuje Šekspirovu triologiju u “Dušku Radoviću”, i predstavlja svojevrstan kuriozitet u kulturnoj ponudi Beograda, a verovatno i šire, navodi se u saopštenju ove kuće.

“Vanvremenost ovog komada, njegova referentnost na različite epohe i generacije ljudi sadržana je u njegovim arhetipskim temama, a najbitnija tema je međugeneracijsko nepoverenje. Uverenje starijih generacija ili generacija roditelja da znaju šta je njihovom potomstvu potrebno i da stoga imaju pravo da potpuno kontrolišu živote mladih i nameću im svoje vrednosti – čest je izvor tragedija”, ističe se u najavi za premijeru “Romea i Julije”.

Ideja projekta je da se srednjoškolci kroz interaktivan rad aktivno uključe u kreiranje sadržaja koji su im namenjeni, kao i da se podstaknu neke od tema kojima se Šekspir upravo bavi u svojim delima, kao što je adalescenski suicid.

Pored radionica i debata sa učenicima škola, u okviru ovog projekta održana su i javna čitanja „Romeo i Julija“ i „Venera i Adonis“.

Glavne junake igraju Hana Beštić i Milan Zarić, a u glumačkoj ekipi su i Dušica Sinobad, Jovana Cvetković, Marijana Vićentijević Badovinac, Кatarina Dimitrijević, Nikola Кerkez, Nenad Radović i Lazar Maksić.

Šekspirovo delo prevela je Jelisaveta Milojević, dramaturg je Marija Stojanović, a u autorskoj ekipi su i scenografkinja Milica Bajić Đurov, kostimografkinja Milica Кolarić i koreograf Navzati К. Кeri.

Reprize premijere zakazane su 17. i 23. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari