Premijera prve romske predstave "Đelem, đelem" 10. maja u Zaječaru 1Foto: Pozoriste Zoran Radmilovic

Prva romska profesionalna predstava ne samo u Srbiji, već i u Bugarskoj, Rumuniji i Grčkoj svoju premijeru imaće u petak, 10. maja na sceni zaječarskog pozorišta.

U predstavi Đelem, đelem po tekstu i u režiji Žora Ivanova, reditelja iz Bugarske, igraju samo Romi, članovi Društva Roma u Zaječaru, saznajemo od direktora Narodnog pozorišta Tumočke Krajine „Zoran Radmilović“ u Zaječaru, Vladimira Đuričića.

– Društvo Roma u Zaječaru jedno je od najboljih u Srbiji po rezultatima koje postiže. Ta saradnja koju mi sa njima imamo je ozbiljna sinergija koja donosi dobre rezultate i radost obema stranama.Uz pomoć našeg prijatelja i starog znanca Žora Ivanova iz Vidina, koji je prihvatio da režira ovu predstavu koja nije nimalo laka ni za profesionalne glumce, a kamoli za one koji su prvi put stali na scenu, sudeći prema onome što je do sada urađeno dobili smo odličnu predstavu, naglašava Đuričić.

Postojećem saradnjom sa zaječarskim teatrom zadovoljni su i u Društvu Roma Zaječara čiji predsednik Miljan Rašić ističe da je predstava Đelem, đelem kruna odlične saradnje između zaječarskog pozorišta i njihovog udruženja.

– Predstava nije ni malo naivna i laka, ima dosta teksta i radi se krajnje profesionalno. Nadam se da ćemo poverenje i gostoprimstvo koje smo doživeli u pozorištu opravdati 10.maja. Ova predstava za nas znači mnogo. Jedinstvena je u Srbiji po tome što je to predstava sa Romima amaterima koji nemaju veze sa glumom već su članovi udruženja i folklorne sekcije Društva Roma i mi iz romske zajednice mislimo da ima lepu budućnost. Mislim da će se igrati širom Srbije jer nosi jako lepu poruku ne samo za romski narod već za sve ljude na planeti, kaže Rašić.

Đelem, đelem je dramsko-lutkarska komedija sa elementima mjuzikla koja govori o životu romske čerge u stara vremena i obiluje autentičnom romskom muzikom, pesmom i igrom, objašnjava reditelj Žoro Ivanov.

Prema njegovim rečima ova predstava je jedan od načina integracije Roma, jer im omogućava da glume, pevaju, igraju i iskažu svoju autentičnu kulturu.

– Projekat je veoma značajan kako za Srbiju tako i za Evropsku uniju, jer je i tamo prisutan problem sa integracijom Roma. Već je stigao poziv za gostovanje ove predstave u Vidinu, od strane jedne romske fondacije, naglašava reditelj Ivanov koji je uloge poverio članovima Društva Roma Zaječar: Miljanu Rašiću, Ireni Rašić, Darku Krdžaliću, Darku Nikoliću, Ivani Milošević, Jovani Rašić, Davidu Georgievu i Anđeli Toskić, a u predstavi nastupa i folklorna sekcija Društva Roma Zaječar.

Na pres konferenciji na kojoj je najavljena premijera komada Đelem, đelem, bilo je reči i o obeležavanju 11. maja, dana rođenja Zorana Radmilovića.

Tim povodom će u petak, 10. maja u podne u foajeu pozorišta biti otkrivena bista Zorana Radmilovića, autora Svetozara Mirkova, vajara.

O Zoranu Radmiloviću, ovom prigodom, govoriće Milan Caci Mihailović, jedan od retkih živih prijatelja i saradnika slavnog glumca. Najavljen je takođe i početak rada na predstavi Trojanke u režiji Nebojše Bradića. Čitajuće probe počinju 13. maja, a Trojanke će otvoriti Antika fest na Romulijani, krajem avgusta.

Reč je o koprodukciji Narodnog pozorišta iz Prištine i zaječarskog teatra, projektu koji će najvećim delom biti finansiran iz republičkih fondova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari