Premijera "Romana o Londonu" u Beogradskom dramskom pozorištu 1

– U subotu će u Beogradskom dramskom pozorištu biti održana premijera predstave „Roman o Londonu“, po tekstu Miloša Crnjanskog, u režiji Ane Đorđević, koja je i adaptirala tekst. U glavnoj ulozi – Rjepina je mladi i sve popularniji glumac Milan Marić.

Poistovetio sam se sa likom kojeg tumačim, te na leđima nosim jaku kičmu, svestan vremena u kojem živim ali i nemogućnosti da se sa istim izborim, ipak dovoljno hrabar da pokušam – rekao je Marić povodom predstave na konferenciji za novinare u BDP i dodao da je akcenat lika koji igra na dostojanstvu, a da ton atmosfere predstave, iako je u pitanju priča o egzilu, tuđinstvu, životu u neizvesnosti i siromaštvu, neće biti samo melanholičan.

Da podsetimo, roman prati život dvoje izbeglih Rusa, bračnog para koji u Londonu u godinama posle Drugog svetskog rata jedva sastavlja kraj sa krajem u nepoznatom, negostoljubivom, stranom gradu.

Glumac se ovom prilikom dotakao i stanja kulture u našoj državi i sa zabrinutošću istakao da umetnost na Balkanu gubi bitku u svakoj borbi, te da pozorište postaje laka zabava.

– A ono mora da postavlja prava i realna pitanja, poput onog zbog čega živimo u haosu, i da ista prebacimo na ličnu odgovornost – zaključio je Marić.

– Kapitalno delo iznenađuje, opija, potresa, inspiriše, ali i odaje snažan utisak duboke vere autora da koliko god život bio surov i razarajući, glavni junak zadržava dostojanstvo, pravičnost i ljubav prema najdražem, isto koliko i najdaljem, prema zemlji – zaključio je Boris Mišković, producent predstave iz Beo Arta.

On je istakao da premijera nije jedini bitan događaj u subotu, već da se 27. oktobra proslavlja 125. godina od rođenja Miloša Crnjanskog, što će se takođe obeležiti.

Inače, među predstavnicima medija primetno je bilo nezadovoljstvo jer, osim pomenutih, kao i glumca Aleksandra Vučkovića, te vođe projekta Srđana Obrenovića, konferenciji nije prisustvovala ni rediteljka, ni ostatak autorske i glumačke ekipe koju čine još: scenografkinja Jasmina Holbus, kostimografkinja Adrijana Pajić, te glumci Milica Zarić, LJubinka Klarić, Milan Čučilović, Ivana Nikolić, Srđan Dedić i Branko Cvejić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari