Premijera „Uobraženog bolesnika” u kragujevačkom Teatru 1Foto: Nenad Borisavljević

Prva ovogodišnja premijera u Knjaževsko-srpskom teatru „Uobraženi bolesnik” biće izvedena u četvrtak, 2. marta. Poznati Molijerov komad adaptirala je Isidora Milosavljević, a reditelj je Đorđe Nešović.

Dramaturškinja i reditelj predstave ističu da je u vremenu u kojem je Molijer živeo i stvarao jedan od najpopularnijih žanrova, naročito omiljen na francuskom dvoru, bila je komedija – balet, a verovatno najpoznatiji predstavnik ovog žanra upravo je komedija „Uobraženi bolesnik”.

Po njihovim rečima, sa formalne strane za ovaj žanr je karakteristično spajanje dramskih, muzičkih i plesnih elemenata. Na tematskom planu, iako miljenik Luja XIV, Molijer je veoma precizno umeo da prepozna i u svojim komadima izvrgne ruglu anomalije društva.

U „Uobraženom bolesniku” on se tako obračunava sa medicinom svog vremena tvrdeći da „ona nema dovoljno znanja da bi mogla da izleči čoveka”. Ipak, po njihovom mišljenju, oko ovog glavnog zapleta i priče o hipohondru, Molijer otvara i mnoge druge teme, kao što su stabilnost porodice, izopačen sistem vrednosti, kritika represije, pitanje prave i lažne ljubavi, ali i slobode.

Premijera „Uobraženog bolesnika” u kragujevačkom Teatru 2
Foto: Nenad Borisavljević

– Izazovno je danas, u vremenu u kojem smo suočeni sa post-istinom, najneverovatnijim teorijama zavere, vezanim, recimo, za koronu, baviti se temom medicine, zadržati duh Molijereve komedije, a pritom sačuvati pozorišnu uverljivost, kaže autorski tandem „Uobraženog bolesnika”.

U predstavi igraju: Ivan Vidosavljević, Milica Lazović, Nadežda Jakovljević, Natalija Antonijević, Nikola Milojević, Avram Cvetković, Nenad Vulević, Čedomir Štajn i Bogdan Milojević.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari