Premijerka otvara Narodni muzej 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Iako je još od kraja 2017. bilo najavljivano da će Narodni muzej otvoriti predsednik republike Aleksandra Vučić iz Vlade Srbije danas je saopšteno da će to uraditi premijerka Srbije Ana Brnabić, čiji je kabinet pokrovitelj ovog kulturnog događaja.

Multimedijalni program na Trgu republike, označiće trenutak prekretnice i početak novog poglavlja u dugoj istoriji jedne od najznačajnijih institucija srpske kulture. Petnaestominutni video koji će biti prikazan na zgradi Narodnog muzeja pred okupljenim građanima, simbolično će predstaviti buđenje ove nacionalne institucije. Na fasadama zgrade oživeće njegova najznačajnija dela uz čarobni ples jednog od najvećih baletskih umetnika današnjice, Sergeja Polunjina. Već od 23 sata Narodni muzej otvara vrata svim posetiocima i biće otvoren naredna 24 sata uz besplatan ulaz prva tri dana“, navodi se u saopštenju iz Nemanjine 11.

Od otvaranja pa sve do petka u 22 sata Muzej će raditi neprekidno. Tokom vikenda 30. juna i 1. jula Muzej će biti otvoren od 10 do 22 sata, a ulaz je besplatan. Od 3. jula počinje uobičajeno radno vreme: utorak, sreda, petak i nedelja od 10 do 18, četvrtak i subota od 12 do 20 sati. Cena pojedinačne ulaznice biće 300 dinara, dok će nedeljom ulaz biti besplatan.

Na scenama Narodnog pozorišta večeras su otkazane sve predstave zbog otvaranja Narodnog muzeja, zato što je reč o velikom događaju u kome bi svi treba da budu uključeni, saopštio je danas upravnik NP Dejan Savić na konferencijii za novinare povodom završetka 149. sezone.

On je rekao da nacionalni teatar učestvuje u večerašnjem svečanom otvaranju centralne zgrade i stalne postavke Narodnog muzeja. Prema njegovim rečima, na balkonu druge galerije NP nalaziće se osvetljenje za Trg Repubike i Narodoni muzej i sa njega će nastupati dečiji hor „Kolibri“ i Filhamonija mladih „Borislav Pašćan“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari