Premijerno "Ana Karenjina" u rekonstruisanoj Velikoj sali Novosadskog pozorišta 1Foto: G. N.

Povodom završetka rekonstrukcije Velike sale u Novosadskom pozorištu premijerno je izvedena predstava  „Ana Karenjina“ u režiji Dejana Projkovskog, a pre toga prisutnima su se obratili upravnik pozorišta Valentin Vencel, potpredsednica Saveza Vojvođanskih Mađara Melinda Ladišić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Inače, rekonstrukcija Velike sale i velikog foajea u tom pozorištu, finansirana je sredstvima iz budžeta Grada Novog Sada u iznosu od oko pet miliona dinara.

– Ponosan sam na to što ovo pozorište nema samo novu fasadu i krov, nego ima novu snagu da čuva duh koji ga prožima više od četiri decenije. Ima snagu da upriliči najbolje predstave, okuplja ljude, podstiče na diskusiju, i neguje kulturu, najpre mađarske nacionalne zajednice. Ulaganjem u Novosadsko pozorište pokazujemo da je Novi Sad bogat u svojoj raznolikosti, da u njemu ne živimo jedni pored drugih, nego živimo zajedno, i da se veoma dobro razumemo. Pomoći ćemo i Kulturnom centru „Petefi Šandor“ na Telepu i to će biti nova kulturna stanica u gradu, naglasio je gradonačelnik Vučević i posebno istakao značaj Festivala manjinskih pozorišta iz regiona koji organizuje Novosadsko pozorište.

Upravnik Valentin Vencel ocenio je da bez podrške Grada Novog Sada i Mađarskog nacionalnog saveta, Novosadsko pozorište ne bi bilo to što je danas, i zahvalio im se što prepoznaju značaj investiranja u kulturu.

Grad Novi Sad je, putem Uprave za kulturu u prošloj godini izdvojio blizu šest miliona dinara za sanaciju fasade objekta i rekonstrukciju elektroinstalacija u Novosadskom pozorištu, a ove godine opredeljeno je više od 11 miliona dinara za rekonstrukciju krova i izgradnju galerije u magacinskom prostoru u toj ustanovi kulture.

Nakon obraćanja zvaničnika, u rekonstruisanoj Velikoj Sali izvedena je predstava „Ana Karenjina“ po motivima romana Lava Tolstoja. Tumači čuvenog ljubavnog trougla, u predstavi su Marta Bereš, zatim Atila Nemet u ulozi Karenjina, dok njegovog suparnika Vronskog igra Arpad Mesaroš.

Iako glumci Novosadskog pozorišta prvi put sarađuju sa rediteljem Dejanom Projkovskim, pre dve godine su, kao i deo Novosadske publike, imali priliku da se upoznaju sa njegovom delatnošću na prvom Synergy festivalu, gde je predstavljena predstava „Otelo“, koje je radio sa Turskim teatrom iz Skoplja.

Predstava „Ana Karenjina“ Dejana Projkovskog je prva premijera u 46. sezoni Novosadskog pozorišta, nakon koje će, u započetoj pozorišnoj godini, biti prikazano još šest novih predstava, a sve one su grupisane pod slognom ,,Ožiljci”.

Tokom sledećeg meseca, predstava „Ana Karenjina“ će biti na reperoaru 13. i 26. novembra.

Moto sezone „Ožiljci“

,,Ožiljak je nešto što nam život nanosi ako uistinu živimo, od čega se ne možemo zaštititi, a i besmisleno je truditi se da nastanak ožiljka izbegnemo. Ožiljak je trag na čoveku. Ana Karenjina je ženski Hamlet. Kada izgovorimo njeno ime pomislimo na voz i na samoubistvo, što znači da je njen ožiljak bio toliko dubok i snažan da nije uspela da živi sa njim“, rekla je Marta Bereš, glumica koja glumi naslovnu ulogu.

Njen kolega Atila Nemet govorio je o „psihičkim, odnosno nevidljivim ožiljcima – onakvim kakve sa sobom nosi svaki čovek usled teške traume koju je doživeo. Jedna od takvih trauma jeste upravo razvod – suočavanje sa činjenicom da se rastajete od voljene osobe, da više niste voljeni, da su vas izdali, da ste napušteni, prevareni… A sve to je Aleksej Karenjin. Iako su ožiljci koje on nosi, i ne samo on, nego i drugi ljudi koji su doživeli njegovu ili sličnu sudbinu, nevidljivi, tu su sa nama… Uvek nas prate i ostavljaju izrazit trag u našim životima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari