Premijerno izvođenje novih dela šest novosadskih kompozitorki 1Branka Parlić, Foto: Privatna arhiva

Svetska premijera, izvođenje novih kompozicija za klavir šest novosadskih kompozitorki: Aleksandre Vrebalov, Aleksandre Stepanović, Ninete Avramović Lončar, Jasmine Mitrušić, Ivane Vojnović, Dorotee Vejnović, u izvođenju pijanistkinja Branke Parlić i Nataše Penezić, deo je programskog luka Heroine, “Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture”. Urednica ovog programa je Branka Parlić, a koncert je zakazan sutra, u četvrtak, 9. juna u 20 časova u novosadskoj Sinagogi.

Novosadske kompozitorke različitih generacija i različitog umetničkog opredeljenja, komponovale su šest nezavisnih kompozicija za klavir, napisanih specifično za pijanistkinje Branku Parlić i Natašu Penezić, koje povezuje grad Novi Sad kao zajednički tematski okvir.

Koncert pod nazivom Novi Sad: nekoliko skica, poneka slika i jedno tumačenje tematizuje određene gradske toponime inicirajući različita čitanja identitetskih i emotivnih čvorišta Novog Sada.

„Posebno mi je drago što će ova svetska premijera biti u Novom Sadu u godini kada je naš grad Evropska prestonica kulture i što će publika u Sinagogi sutra biti u prilici da čuje inspirativnu muziku naših kompozitorki koje su sve „otkrile“ kroz muziku neke lične tajne kutke Novog Sada“, izjavila je za Danas pijanistkinja Branka Parlić, urednica ovog projekta.

Koncert realizuje Savez feminističkih organizacija (Re)konekcija uz podršku Fondacije “Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture” i Uprave za kulturu grada Novog Sada.

Projekat Novi Sad: nekoliko skica, poneka slika i jedno tumačenjebavi se predstavljanjem i afirmacijom ženskog stvaralaštva u oblasti savremene muzike. Ovako nastala zajednička kompozicija predstavlja jedinstven primer u savremenoj klavirskoj literaturi tako da je koncert i svetska premijera zajedničkog dela ovih novosadskih kompozitorki. Sve klavirske kompozicije nastale su prošle godine i posvećene su Novom Sadu.

Putovanje je počelo u jedno kišno popodne, pred knjižarom Bulevar Books, usred epidemije, kada je sasvim neformalno, među saučesnicama, obeleženo objavljivanje CD-a Novosadske kompozitorke No.1 koji je obznanio i verifikovao postojanje ženske kompozitorske scene u Novom Sadu.

Ženski rukopis – već mnogostruko teorijski elaboriran u književnosti i sadržajno uveliko prepoznatljiv i valorizovan u vizuelnim umetnostima – u muzici, zbog apstraktnosti samog medija, mnogo je delikatnije pitanje.

Ipak, postalo je nesumnjivo da kompozitorke u Novom Sadu postoje i rade. I tako je među prisutnima nikla a potom i razvijena ideja, da njih šest, za ovu godinu kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture, specijalno za pijanistkinje Branku Parlić i Natašu Penezić, komponuju pet kompozicija za solo klavir i jednu za dva klavira pod zajedničkim naslovom, koje će svoju inspiraciju naći u gradskim toponima, stilu života ili onom nevidljivom, a uvek prisutnom duhu grada.

Muzika izvedena na koncertu Novi Sad: nekoliko skica, poneka slika i jedno tumačenje biće predstavljena i na kompakt disku u istom izvođenju i sa istim naslovom.

Cena ulaznice je 500 dinara, a prodaja ulaznica za koncert je preko GigsTix-a u Pariskom magazine i onlajn:  http:gigstix.com/…/12-dogadjaji/3658-novi-sad

Program:

Ivana Vojnović – Dan u centru – minijatura za dva klavira

Sviraju: Branka Parlić i Nataša Penezić

Dorotea Vejnović – Tajnovita jezera

Klavir: Nataša Penezić

Jasmina Mitrušić – Srušeni mostovi, novi mostovi – diptih za klavir

Klavir: Nataša Penezić

Aleksandra Stepanović – Skriveni vrt u Nikolajevskoj ulici

Klavir: Branka Parlić

Nineta Avramović Lončar – Tri limanska toponima

Klavir: Branka Parlić

Aleksandra Vrebalov – Dunavska etida  – za preparirani klavir

Klavir: Branka Parlić

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari