Preminula Ranka Velimirović 1Foto: Pixabay/ Lily

Ranka Velimirović, filmska producentkinja, preminula je danas u 80. godini, saopštila je Jugoslovenska kinoteka. Velimirović je producentsku karijeru i rad na filmu započela 1963. godine, u radu sa suprugom, rediteljem Zdravkom Velimirovićem.

Sarađivala je u realizaciji igranih filmova, kao što su „Lelejska gora“, „Derviš i smrt“, „Vrhovi Zelengore“, „Dorotej“, „Dvoboj za južnu prugu“, navodi se u saopštenju.

Ranka Velimirović je šest decenija života posvetila filmskoj umetnosti, bila je kreativni saradnik u realizaciji značajnih kinematografskih ostvarenja negdašnje Jugoslavije, kao i osnivač i vodeća ličnost preduzeća Libra film.

Bila je producent 44 dokumentarna filma, koji su reprezentovali srpsku filmsku umetnost u zemlji i inostranstvu i pobrali mnoga priznanja i nagrade.

Član Udruženja filmskih umetnika, predstavnik Srbije u međunarodnim žirijima na festivalima dokumentarnog filma, Velimirović je bila strasno posvećena zaštiti i promociji kulturne tradicije i prirodnih lepota Srbije i Crne Gore, navodi se u saopštenju.

Njena poznata filmska ostvarenja su „Carostavni darovi Nemanjić“ i „Besmrtni poručnik sa osmehom u smrt“, kao i „Golija“, „Srebrna planina Rudnik“, „Stara planina“.

Komemorativni skup posvećen Ranki Velimirović biće održan u četvrtak, 12. marta, u 13 časova u Jugoslovenskoj kinoteci, Uzun Mirkova 1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari