Šinejd O'KonorŠinejd O'Konor, foto: Field of Vision - Album / Album / Profimedia

 

Poznata irska pevačica Šinejd O’Konor preminula je u 57. godini života.

O’Konor je stekla svetsku slavu s izlaskom pesme „Nothing Compares 2 U“, inače obradom Prinsove numere. Ovaj singl je bio jedan od najprodavanijih 1990. godine, a upečatljiv video spot pesme takođe je ostvario veliki uspeh.

Pevačica je u svojoj karijeri punoj kontroverzi objavila deset studijskih albuma, a ploča „I Do Not Want What I Haven’t Got“ donela joj je Gremi.

O’Konor, koja je uvek bila otvorena o svojim problemima s mentalnim zdravljem, napisala je početkom ovog meseca na svom Fejsbuk profilu da se vratila u London nakon 23 godine i planira da završi novi album i promoviše ga na svetskoj turneji naredne tri godine.

Rođena 8. decembra 1966. u Dablinu, O’Konor je imala teško detinjstvo. Roditelji su joj se razveli kada je imala osam godina, a pevačica je tvrdila da ju je majka zlostavljala.

Zbog izostanka iz škole i krađa, sa 15 godina je prebačena u katoličku instituciju za problematičnu decu. O’Konor je već tada pokazala talenat za muziku. Ona je osnovala bend „Ton Ton Macoute“, snimila nekoliko pesama i napustila školu.

Njena karijera je krenula uzlaznom putanjom kada je upoznala menadžera Fahtnu O’Kelija, uz čiju pomoć je objavila debi album „The Lion and the Cobra“ (1987), koji joj je doneo nominaciju za Gremi.

Sledeći album „I Do Not Want What I Haven’t Got“ (1990) učinio ju je svetskom zvezdom. Na ovom albumu se nalazi njen najveći hit „Nothing Compares 2 U“.

Nakon toga, O’Konor je snimila još osam albuma.

Godine 1997, pevačica je imala ulogu u filmu „The Butcher Boy“ Nila Džordana.

Šira javnost se prvi put upoznala sa temparamentom i beskompromisnošću Šinejd O’Konor kada je ona u emisiji „Saturday Night Live“ iscepala sliku pape 1992. godine.

Godine 2007. je priznala da joj je 2003. dijagnostikovan bipolarni poremećaj, ali i da je pokušala da se ubije 1999. na svoj 33. rođendan.

U avgustu 2017. O’Konor je u emotivnom videu na Fejsbuku otkrila da se oseća očajno jer je izgubila starateljstvo nad svojim sinom Šejnom i da joj jako teško da se nosi s problemima s mentalnim zdravljem.

Šinejd O’Konor je 2018. prešla u Islam i promenila ime u Šuhada Sadakat.

Svoje memoare, pod nazivom „Rememberings“, pevačica je objavila 2021. godine.

Njen sin Šejn je prošle godine izvršio samoubistvo. Imao je 17 godina.

To je puno potreslo pevačicu, a u svojoj poslednjoj objavi na Tviteru od 17. jula ove godine, Šinejd je napisala da je Šejn bio „ljubav njenog života, svetlost njene duše“ i jedina osoba koja ju je ikada „volela bez obzira na sve“.

Još uvek nije objavljen uzrok smrti slavne pevačice. Iza sebe je ostavila troje dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari