Preminuo arheolog Marko Popović (1944-2020) 1Foto: Pixabay/ Lily

Poznati srpski arheolog stručnjak za srpski srednji vek Marko Popović preminuo je u četvrtak uveče u Beogradu.

Tim povodom ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uputio je danas telegram saučešća u Popovićevoj porodici i saradnicima u kome ističe da srpska arheologija i istorija ostaju bez jednog od nosećih naučnih stubova, čije odsustvo će teško biti nadomešteno“.

Marko Popović bio je „jedan od vodećih srpskih arheologa, neumorni istraživač nacionalne kulturne baštine i vrsni poznavalac profane i sakralne arhitekture srednjovekovne Srbije. Višedecenijski predani rad na rasvetljavanju sačuvanih tragova starih srpskih gradova, utvrđenja, crkava i manastira, ogledao se u njegovoj bogatoj bibliografiji koja je postala nezaobilazno polazište za sve sadašnje i buduće istraživače“, naveo je Vukosavljević, a saopštilo Ministarstvo kulture i informisanja.

Marko Popović rođen u Užicu 1944, odrastao je i školovao se u Beogradu, gde je na Filozofskom fakultetu, Odeljenje za arheologiju, magistrirao i doktorirao.

Radio je na proučavanju srednjovekovnih gradova, a posebno razvoja vojne arhitekture u zemljama vizantijskog sveta.

Rukovodio je istraživanja tvrđava u Smederevu, Beogradu i Rasu, kao i arheološkim iskopavanjima na više značajnih arheoloških lokaliteta, poslednjih decenija posebno na Kosovu i Metohiji.

Predavač i izvan granica Srbije, autor je više od 200 naučnih studija, priloga i članaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.