Preminuo dizajner i slikar iz Kraljeva Vlastimir Spasojević –Evčo 1Foto: Z. Nikolić

U Kraljevu je danas od posledica uzrokovanih virusom korone, u 65-oj godini, preminuo Vlastimir Spasojević-Evčo, jedan od pionira grafičkog dizajna u Kraljevu.

Vlastimir je završio Srednju umetničku školu u Nišu a kasnije, u Beogradu i Likovnu akdemiju smer restauracija i konzervacija.

Na početku svoje karijere radio je u Centru za kulturu i propagandu, kasnije radnoj organizaciji „Sutjeska“ a potom je izabrao status slobodnog umetnika i otvorio svoj „Studio Spasojević“.

Osnivač je i predsednik „Društva za kulturu i umetnost“, bio je idejni tvorac, pokretač i organizator „Kolonije 101“ slikar uspevajući da tokom trogodišnjeg trajanja ove manifestacije okupi po više od 100 slikara u jednom danu, na Trgu sprskih ratnika u centru Kraljeva.

Vlastmir Spasojević Evčo izlagao je na više pojedinačnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a bio je pokretač i učesnik mnogih likovnih kolonija.

Vlastimi –Evčo Spasojević ostaće upamćen među Kraljevčanima kao ličnost koja je u sebi integrisala umeće i duh renesansnog i savremenog što se moglo pre poznati u njegovim slikarskim, dizajnerskim, restauratorskim, kozervatorskim, livarskim i mnogim drugim radovima.

Njegov atelje u Hajduk Veljkovoj ulici bio je,vgodinama unazad, stecište pripadnika različitih generacija kraljevčana koji su voleli ta druženja sa Evčom od koga se moglo mnog toga čuti i naučiti, a posebno o znamenitim i kreativnim kraljevčanima razvejanim širom zemaljske kugle sa kojim a je Evčo održavao kontakte.

Vreme i mesto sahrane Vlastimira -Evča Spasojevića biće naknadno saopšteno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari