Preminuo Draško Drak Nikodijević, basista i pevač Igre staklenih perli 1FOTO Stanislav Milojković

Draško Drak Nikodijević, basista i pevač nekada kultne grupe Igra staklenih perli, a potom osnivač White Rabbit benda, preminuo je u 65. godini, preneo je portal Headliner.rs.

Uzrok smrti nije saopšten, ali zna se da je Drak pre dve godine imao tešku operaciju srca zbog koje se vratio u Beograd iz NJujorka, gde je godinama živeo i radio.

Nikodijević je bio jedan od rodonačelnika i najznačajnijih predstavnika jugoslovenskog psihodeličnog roka.

Rođen u Novom Sadu, a detinjstvo je proveo u Sremskim Karlovcima. Potom se s roditeljima seli u Beograd, gde je počeo da svira harmoniku u školskom orkestru, ali se i upoznao s rokenrolom.

Porodica se seli u NJujork 1971. godine, a Drak tamo kupuje svoju prvu Fender Precision bass gitaru, koju je sačuvao do kraja.

Po povratku u Beograd posle tri godine ušao je u rokenrol, ali i stekao prva psihodelična iskustva i uskoro se pridružuje bendu Igra staklenih perli.

Bend su 1976. godine osnovali školski prijatelji Zoran Lakić (klavijatura), Vojkan Rakić (gitara) i Predrag Vuković (udaraljke), a dobio je ime prema po knjizi Hermana Hesea.

Grupa je bila pod uticajem benda Ken, ranih radova Pink Floyda, Hawkwind, Tangerine Dream i DŽimija Hedriksa ali nisu nastupali sve do dolaska gitariste i pevača Draška u bend.

Posle uspešnih albuma “Igra staklenih perli” (1979) i “Vrh svetlosti” (1980) on napušta bend i sledni mračan period u njegovom životu, po sopstvenom priznanju, ispunjen teškim drogama.

Nekako u to vreme osniva i White Rabbit Band, ali već 1987. sam odlazi u NJujork kako bi pronašao spas.

Razočaran u “američki san” vraća se u Beograd, gde 2011. obnavlja Igru staklenih perli i kreće na regionalnu mini-turneju i u snimanje novog albuma. Međutim, to nije uspelo i on se vraća White Rabbit Bandu, s kojim obilazi bivšu domovinu s projektom “Psihodelični vašar”.

Pre dve godine doživeo je težak srčani udar.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari