Preminuo Euđenio Skalfari jedan od poslednjih svetionika novinarstva 1Foto: EPA/ETTORE FERRARI

Italija je u neverici, juče je u Rimu, u 98 godini preminuo Euđenio Skalfari jedan od najznačajnijih intelektualaca Italije, rođene iz pepela Drugog svetskog rata.

Bio je pisac, pesnik, a pre svega novinar u najizvornijem smislu te reči.

Osnovao je dnevni list Republika koji je na tadašnjoj učmaloj italijanskoj medijskoj sceni izazvao revoluciju.

Takođe je osnovao i nedeljnik Espreso.

Italijanska štampa piše da je već duže vreme imao zdravstvenih problema.

U četvrtak prošle zapisao je poslednje redove u životu neposredno pred zaključenje izdanja Republike.

Euđenio Skafari bio je novinar starog kova u najboljem smislu koji su ovaj zanat držali u malom prstu, a svoje velikon znanje i obrazopvanje nesebično su prenosili mlađima.

„Novinari su oni koji objašnjavaju ljudima ljudima šta se im dešava“, rekao je jednom prilikom pred studentima Škole novinarstva madridskog Paisa.

Godinama kasnije, kako se priseća Huan Krus u divnom intervjuu koji je ovim noviama 2009. godine, izrekao je još jednu istinu:
“Novinarstvo je okrutan zanat“.

Skalfari je bio skroman I otvoren čovek naročito kad je govorio o sebi.

.„Rođen sam u Čivitavekiji 6. aprila 1924. godine u 10.30 na poslednjem spratu zgrade izgrađene u osvit 19. veka na centralnom trgu grada”.

Godine 1941. preselio se u italijansku prestonicu, gde je učestvovao u radu Grupama fašističkih univerziteta sve dok nije izbačen 1943. kad je objavio tekst o korpciji u vrhu partije.

Tako je počeo da se udaljava od fašističke ideologije i približava se liberalnom i socijaldemokratskom pokretu.

Početkom pedesetih počinje da sarađuje sa listovima Il Mondo i Europeo, a 1955. godine učestvuje u osnivanju nedeljnika Espreso

Osnivač Republike nikada nije krio želju da utiče na politiku.

U stvari, postao je poslanik Jedinstvene socijalističke partije između 1969. i 1972.

Njegovi tekstovi  su uvek naginjali levici i „progresivnoj orbiti“.

Ali politikčari svih opcija,  ga pamte sa velikim poštovanjem. Od Matea Salvinija, lidera krajnje desničarske Lige, do samog premijera Marija Dragija.

„NJegov odlayak ostavlja nepopunjivu prazninu u javnom životu naše zemlje. On je bio apsolutni protagonista u istoriji novinarstva u Italiji nakon Drugog svetskog rata”,istakao je  Mario Dragi.

Jedno od najrelevantnijih saučešća bilo je saučešće Silvija Berluskonija, koji je bio Skalfarijev zazklet politički neprijatelj, naročito kad je reč ovremenu kad je Silvio Berliskoni.

„On je bio referentna ličnost prototip mojih protivnika u politici. Danas, međutim, ne mogu a da mu ne odam priznanje i ukažem poštovanje kao velikom uredniku i sjajnog novinara, koji je uvek bio cenjen zbog svoje posvećenosti i strasti prema poslu”, yapisao je Silvio Berliskoni

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari