Beri NjumanFoto: Newscom / Newscom / Profimedia

Američki glumac Beri Njuman, koji se proslavio u akcionom trileru „Tačka nestanka“ (1971) i seriji „Petročeli“, preminuo je u 85. godini.

On je umro još 11. maja, ali je vest o smrti tek sad objavljena, precizira Varajeti, prenosi Nova.rs.

U kultnom trileru „Tačka nestanka“ Njuman je igrao vijetnamskog veterana, nekadašnjeg policajaca, bivšeg vozača automobilskih i motociklističkih trka i zavisnika od brzine koji je, našavši se u nezavidnoj novčanoj situaciji, prihvatio posao dostave automobila. Ali, ubrzo se upliće u zločinačku zaveru…

Film se smatra jednim od najvažnijih američkih akcionih filmova iz sedamdesetih i uticao je na mnoga kasnija dela filmske umetnosti, uključujući i film „Death Proof“ Kventina Tarantina.

Beri Njumen je rođen u Bostonu 7. novembra 1938. godine, gde je pohađao Univerzitet Brandeis. Tokom školovanja, Njuman je upoznao čuvenog Lija Strazberga, što ga je ponukalo da počne da se bavi glumom.

Pre nego što je započeo svoju glumačku karijeru, Njumen je bio u vojnoj službi, a nakon odsluženja vojske, preselio se u Njujork da studira glumu u studiju kod Strazberga i vrlo brzo stao na daske Brodveja.

Narednu glavnu ulogu ostvario je u „Advokatu“, da bi potom dobio rolu u seriji NBC-ja „Petročeli“, za koju je „zaradio“ nominacije za nagrade Emi i Zlatni globus.

Njumen je igrao i u ostvarenjima „Fatal Vision“, „King Crab“, „Bowfinger“ i „Daylight“. ostvario je i veliku ulogu u krimiću „The Limey“ Stivena Soderberga, u kojem se glumac, sasvim prigodno, „vratio“ za volan.

Pre 14 godina Njumanu je dijagnostikovan rak glasnih žica, zbog čega je bio prinuđen da se povuče iz glume, ali se prošle godine ipak pojavio u drami „Finding Hannah“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari