Preminuo je Brus Gauers, reditelj koji stoji iza najlegendarnijeg spota sedamdesetih 1foto: JDMC / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Brus Gauers, nagrađivani reditelj koji stoji iza dugačke liste muzičkih spotova, uključujući i onaj grupe Queen „Bohemian Rhapsody“, preminuo je u 82. godini.

Kako piše „The Hollivood Reporter“, režiserovu smrt je potvrdila njegova porodica. Gauersova smrt je navodno nastala usled komplikacija od akutne respiratorne infekcije.

Sedamdesetih godina prošlog veka stekao je ime u rastućoj industriji muzičkih videa. Njegov video iz 1975. za „Bohemian Rhapsody” pokazao se revolucionarnim. Klip – koji je suprotstavio snimke članova benda postavljene na crnoj pozadini sa isečcima nastupa na kojima je grupa Queen obučena u belo – postao je kultni.

Istorijski gledano, „Bohemian Rhapsody“ bi se kasnije smatralo prvim pravim muzičkim videom, što je dokazalo da bi medij mogao da posluži kao glavno marketinško oruđe za bendove i da indirektno pomogne da se uvede MTV generacija. Ipak, to je bilo daleko od Gauersovog jedinog rada.

Sa bendom Queen se družio na još nekoliko spotova, uključujući one za „You’re My Best Friend“ i „Somebody to Love“. Njegov dalji rad uključivao je muzičke spotove za neka od najvećih imena u istoriji muzike, uključujući: The Rolling Stones, Genesis, Rod Stewart, The Bee Gees, Journey, Alice Cooper, Rush, Toto, Kiss, Prince, Santana, i mnoge mnoge druge.

Pored spotova, Govers će ostati upamćen i po saradnji sa komičarima, Edi Marfijem, Robin Vilijamsom, Bili Kristalom, kojima je režirao komičarske specijale. Poslednja velika stavka u karijeri je bila saradnja, odnosno režija takmičarskog formata American Idol, sa kojima je sarađivao prvih deset sezona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari