Preminuo nobelovac V.S. Naipol 1Foto. wikipedia/ Faizul Latif Chowdhury

Britanski pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2001. godine Vidiadar Suradžprasad Naipol preminuo je u 85. godini, saopštila je njegova porodica.

Rođen na Trinidadu, Naipol je napisao više od 30 knjiga u kojima se bavio kolonijalizmom i dekolonizacijom, egzilom i borbama malog čoveka u zemljama u razvoju, a te teme su istovremeno ilustracija njegovog porekla i životnog puta.

Rođen je 17. avgusta 1932. godine u porodici indijskih emigranata, u Englesku se preselio 1953. godine, a englesku književnost studirao je na Oksfordu.

Među najopznatija dela V.S. Naipola ubrajaju se „A House for Mr. Biswas“, „In a Free State“, „A Bend in the River“ i „The Enigma of Arrival“.

Negovu karijeru pratile su brojne kontroverze jer su mu dela bila hvaljena zbog saosećanja prema siromašnima i prognanima, bio je kritičan prema kolonijalizmu, ali je istovremeno mnoge uvredio arogancijom i šalama na račun nekadašnjih podanika britanske imperije.

„Bio je div u svemu što je radio i umro je okružen ljudima koje je voleo, nakon života punog veličanstvene kreativnosti i inicijative“, rekla je njegova supruga Nadira Naipol, prenosi AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari