Kormak MakartiFoto: Stephen Lovekin / AFP / Profimedia

Pisac Kormak Makarti, koga su proslavili romani „Put“ i „Nema zemlje za starce“, preminuo je danas u svom domu u Santa Feu, u Novom Meksiku.

Njegov sin Džon saopštio je tužnu vest izdavaču Penguin Random House. Makarti je umro prirodnom smrću. Imao je 89 godina.

Američki književnik, koji je izbegavao publicitet, svoj prvi roman „The Orchard Keeper“ objavio je 1965. Tek 1992. godine, međutim, ostvario je uspeh u svetu književnosti, kada je njegov roman „Svi ti lepi konji“ nagrađen američkom Nacionalnom književnom nagradom.

Isto delo je 2000. dobilo svoju filmsku adaptaciju, što je bila sudbina još nekoliko Makartijevih knjiga.

Njegov postapokaliptični roman „Put“ iz 2006. godine doneo mu je Pulicerovu nagradu, a u filmskoj adaptaciji knjige iz 2009. glavnog junaka tumačio je Vigo Mortensen.

Makarti je danas najpoznatiji po romanu „Nema zemlje za starce“, svojevrsnom modernom vesternu, koji su braća Koen pretvorili u Oskarima nagrađen film.

Ostali Makartijevi romani vredni pomena su „Krvavi meridijan“ (1985), „The Crossing“ (1994) i „Cities of the Plain“ (1998).

Makarti se tri puta ženio, ali je svaki od brakova završen razvodom. Iza sebe je ostavio dva sina: Kalena i Džona Frensisa Makartija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari