Preminuo Rudi Aljinović, tvorac Lastana iz Modre Laste i osnivač STRIPFORUM-a 1Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Rudi Aljinović, hrvatski publicista, feljtonista, putopisac i tvorac Lastana iz Modre Laste, preminuo je juče u bolnici u Vinogradskoj, objavilo je udruženje STRIPFORUM.

– S velikom tugom javljamo da je 3. decembra, u bolnici u Vinogradskoj preminuo naš dragi prijatelj i jedan od osnivača udruženja STRIPFORUM, Rudi Aljinović. Iz bogate biografije izdvajamo tridesetak scenarija za stripove Maurovića, Bekera, Dovnikovića, Delača, Svirčića, Bednjanca, Radilovića, Srezovića, Lordanića i Bešlića. Doprineo je popularizaciji i afirmaciji medija kao značajnog segmenta popularne kulture i priredio prvu izložbu stripa kod nas, te više predavanja – istaknuto je u saopštenju, a prenosi „Index.hr“.

Aljinović će ostati upamćen i kao autor feljtonskih i magazinskih priloga u nizu listova i revija, a naročito po njegovom doprinosu u Plavom vjesniku.

– Pamtićemo ga kao urednika stripa u ZOV-u, kao prvog Lastana koji je odgovarao na pitanja čitalaca u Modroj lasti, kao i po njegovom neverovatnom poznavanju istorije hrvatskog stripa koju je rado delio s čitaocima i u Stripforumovim izdanjima – napisali su.

Rudi je generacijama bio sagovornik i prijatelj u Modroj lasti pod pseudonimom Lastan, u rubrici odgovora na pitanja čitalaca, koju je zamislio, zasnovao i godinama uređivao s velikim razumevanjem za mlade i s prikladnom dozom humora. Tek je 2007. otkrio da je on Lastan, piše „Index.hr“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari