Preminuo slavni džez pijanista Ahmad Džamal 1Foto: Golden Richard / Alamy / Alamy / Profimedia

Slavni džez pijanista, kompozitor i frontmen Ahmad Džamal preminuo je u 92. godini, piše portal Nova. rs.

Vest o smrti jednog od najvećih džez muzičara potvrdila je Džamalova supruga Lora Hes-Hej, dok je ćerka Sumaja saopštila da je preminuo od raka prostate.

Umetnik, čije je pravo ime bilo Frederik Rasel Džons, rođen je 2. jula 1930. u Pitsburgu. Prešao je u islam 1950. godine.

Ahmad Džamal je bio, kako podseća BBC, dugovečni prijatelj Majlsa Dejvisa, a svojim opusom uticao je na generacije muzičara.

Bio je znan po specifičnom načinu sviranja, s korišćenjem „tišine“ između nota, što je objašnjavao time da „ako imate manje to doprinosi većoj dinamici“.

Džamal je bio nazivan „klasikom američke muzike“.

Afroamerikanac započeo je svoju karijeru četrdesetih tokom bibap revolucije i pomogao je da privuče širu publiku u džez. Album „Ahmad Jamal at the Pershing: But Not for Me“, objavljen 1958, označio je početak muzičareve blistave karijere. I danas je to jedna od najbolje prodavanih instrumentalnih ploča svih vremena.
– Sve što me inspiriše u muzici dolazi od Ahmada Džamala – rekao je jednom Majls Dejvis.

Čak je i u autobiografiji Dejvis zapisao kako ga je „Džamal zaprepastio svojim konceptom širine u muzici, svojim nežnim dodirom, načinom na koji je koristio note“.

Isto to pričali su i Herbi Henkok i Kit Džeret.

Čak i mnogo decenija nakon štio je počeo da se bavi muzikom, uticaji njegovog muziciranja bili su ogromni. Džamalove klavirske deonice semplovali su hip-hop umetnici poput Nasa ili grupe De la soul.

Džamal je tokom karijere ovenčan brojnim nagradama, među kojima je Gremi za životno delo 2017, a deceniju ranije i francuski Orden viteza književnosti i umetnosti.

– Još uvek napredujem i to shvatim kad god sednem za klavir. Stalno mi naviru sveže ideje – priznao je u razgovoru za londonski „Tajms“.

Daleke 1989. godine, krajem oktobra Džamal je svirao u Beogradu, u Sava centru, sa svojim triom. A kao predgrupa velikom pijanisti svirala je grupa Leb i sol, i kako se za Nova.rs prisetio Peca Popović, koji je učestvovao u organizaciji tog beogradskog koncerta, Džamal i njegove kolege bili su veoma prijatno iznenađeni muziciranjem Vlatka Stefanovskog i ekipe, otprativši čitav nastup iza zastora Sava centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari