Preminuo slikar Ljuba Popović 1Foto: Medija centar

Jedan od naših najvećih slikara Ljubomir Ljuba Popović (1934-2016) preminuo je noćas nakon duge i teške bolesti.

Popović je preminuo u bolnici „Dragiša Mišović“, gde se nalazio na intenzivnom lečenju. Biće sahranjen iduće nedelje u Valjevu.

Umetnik koji je jednako slavan u Srbiji kao i u Francuskoj, i kome je, posle duže pauze, krajem prošle godine otvorena retrospektivna izložba u galeriji RTS, hitno je pre desetak dana prebačen iz Grčke u bolnicu u Beograd, gde se nalazio na letovanju. Početkom jula pozlilo mu je na odmoru u Grčkoj, gde je letovao u mestu Kseropotam u blizini Atosa.

Njegov nadrealizam često nabijen erotskim motivima bio je i tema dokumentarnog filma „Love is eternal Monster“ poljsko-francuskog reditelja Valerijana Borovčika. Rođen je 1934. godine u Tuzli. Osnovnu školu i gimnaziju je završio u Valjevu, a studirao je na Akademiji primenjenih umetnosti i Likovnoj akademiji u Beogradu. Godine 1991. izabran je za redovnog člana SANU.

O njegovom delu pisali su Alen Boske, Alen Žufroa, Andre Pjer de Mandijarg i Patrik Valdberg, a kasnije i mnogi drugi autori, medju kojima Etijambl, Žan-Klarans Lamber, Žil Nere, Gustav Rene Hoke, Žan-Kristof Baji, Žan-Luj Ferije, Izor de Sen Pjer, An Tronš, Saran Aleksandrijan, Mišel Elenberger.

Ljuba Popović je živeo u Parizu od 1963. godine, a u Beogradu je boravio krajem prošle godine kada je u Galeriji RTS-a priređena retrospektivna izložba u čast slikarevog 80 rođendana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari