Preminuo uticajni avangardni reditelj Kenet Anger 1Foto: Princreen/Youtube Trapart Film

Uticajni američki avangardni filmski reditelj Kener Anger koji je prkosio seksualnim i religioznim tabuima u kratkim filmovima kao što su „Scorpio Rising“ i „Fireworks“, kao i u svom andergraund klasiku „Hollywood Babylon“ u kojem je izneo najgore tračeve o filmskim zvezdama, preminuo je u 96. godini.

Anger je preminuo prirodnom smrću 11. maja u u Kaliforniji, rekao je danas za Asošijetid pres njegov predstavnik Spenser Glesbi.

Malo ko je tako smelo i maštovito kopao po zabranjenim delovima kulture i svesti kao Anger, među čijim obožavaocima su filmski stvaraoci poput Martina Skorsezea i Dejvida Linča do rok zvezda kao što su Kleš (The Clash) i Rolingstonsi (The Rolling Stones).

Bio je među prvim otvorenim gej filmskim stvaraocima i pionir u korišćenju zvučnih zapisa kao kontrapunkta pokretnim slikama.

Daleko pre uspona panka i hevi metala, Anger je uz muziku prikazivao bajkere, sado-mazohizam, okultizam i nacističke simbole. Kada su se Seks pistols (Sex Pistols) i Kleš pojavili na istom koncertu 1976. godine, iza njih su se prikazivali snimci iz Angerovih filmova.

Najveći komercijalni uspeh imao je s filmom „Hollywood Babylon“. Skandal i Holivud praktično su se zajedno razvili i Anger je sastavio izvanredan i često verovatno netačan kolaž od slika kobne saobraćajne nesreće Džejn Mensfild do naširoko osporavanih navoda da je glumica Klara Bou imala seks sa fudbalskim timom Univerziteta Južne Kalifornije.

Završen kasnih 1950-ih taj film je godinama bio zabranjen u SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari