Preminuo Zoran Vujović Vuja (1962-2019) 1

U ponedeljak, 3. juna, u Beogradu je, posle kraće i veoma teške bolesti, preminuo Zoran Vujović Vuja, televizijski snimatelj, dokumentarista, umetnički fotograf, u ranoj mladosti uspešan filmski glumac.

Rođen je 1962. u LJubljani, od 1965. živeo u Novom Beogradu. Na umetničku scenu Beograda zakoračio je sa avangardnim teatrom „Zid“, potom i kao jedan od glavnih likova kultnog filma Joce Jovanovića „Pejzaži u magli“. Bavio se i performansom i video artom.

Kao fotograf sarađivao je sa „Vidicima“, „Studentom“, „NONom“ i „Pop Rockom“, a od 1991. postaje snimatelj televizije Studio B, sa čijim TV ekipama obilazi zaraćena područja regiona, i snima brojne beogradske demonstracije gde je više puta bio napadan i povređivan. Za dokumentarac „Akademija republika“ dobija prvu nagradu žirija novinara na Beogradskom festivalu kratkog i dokumentarnog filma, a na filmskom festivalu u Košicama, u Slovačkoj, nagradu „Endi Vorhol“.

Zajedno sa Sonjom Savić snima film „Supernaut i superstvarnost“, kao i još nekoliko sličnih ostvarenja, bavio se pravljenjem muzičkih spotova i snimanjima rok koncerata, imao desetak samostalnih i grupnih izložbi umetničke fotografije, za Službeni glasnik iz Beograda izdao je foto-monografiju „Deca srebrne emulzije“, koja je na Beogradskom sajmu knjiga dobila nagradu kao najlepša knjiga sajma.

Vuja, kako ga je ceo Beograd znao i zvao, najviše će ostati upamćen po originalnim rok-fotografijama najpoznatijih beogradskih grupa Novog talasa – EKV, Partibrejkers, Disciplina i drugih, sa kojima je odrastao u istom kraju, i blisko se družeći, kroz svoje pionirske fotografije, učestvovao u oblikovanju sasvim drugačijeg vremena u savremenoj kulturnoj istoriji Beograda, postavši i sam jedna od kultnih ličnosti tog vremena…

Mesto i datum komemoracije i sahrane biće naknadno saopšteni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari