Priča o rivalstvu, žaljenju, ogorčenosti i iskrenosti: U Ateljeu 212 sinoć održana premijera predstave "Vanja, Sonja, Maša i ostali" 1Foto: Boško Đorđević

Posle Brodveja gde je godinama igrana kao hit i brojnih evropskih pozorišta, drama „Vanja, Sonja, Maša i ostali“ Kristofera Djuranga, ovenčana nagradom Toni 2013, izvedena je premijerno sinoć na Sceni „Mira Trailović“ Ateljea 212.

Priča jednog od najpoznatijih savremenih američkih komediografa, u režiji Ksenije Krnjanski, bavi se temom porodičnih odnosa koji, naravno, nikada nisu tako jednostavni kako se naizgled čine.

Vanja i njegova usvojena sestra Sonja žive mirnim i povučenim životom ispunjavajući sudbinu Čehovljevih likova čija imena nose.

Njihov tromi život u kući u kojoj su odrasli prekida iznenadna poseta sestre Maše, glumice i njenog mlađeg dečka umetničkog imena Žaoka.

Tu je i kućna pomoćnica Kasandra, obdarena proročkim moćima i mlada devojka Nina koja bi takođe želela da postane glumica. Pozivom na maskenbalsku žurku počinje uzbudljiv vikend rivalstva, žaljenja, ogorčenosti i iskrenosti…

Djurangove junake igraju Goran Jevtić, Milica Mihajlović, Katarina Marković, Isidora Minić, Đorđe Kadijević i Natalija Stepanović.

“Ovo je na prvi pogled raskošna komedija sa off Brodveja. Ali, istovremeno, ovo je komad o inertnosti, o svaljivanju krivice za lične neostvarenosti na drugog, o čekanju da nam neko drugi (ako ne „plava čaplja”, onda makar sestra sa boljom radnom etikom) reši problem ili popravi život”,navela je rediteljka predstave Ksenija Krnjanski, povodom predstave  “Vanja, Sonja , Maša i ostali”.

Prema njenim rečima Vanja i Sonja su “predstavnici srednje generacije koja se nije snašla u tranziciji između lepljenja markica na ručno pisana pisma i četovanja sa veštačkom inteligencijom”.

“Oni sede u fotelji i odigravaju život, dok on pored njih prolazi. Dolazak komercijalnog Holivuda u kuću ogrezlu u splin iz ruske klasične literature, kao i poplava ambiciozne mladosti i kulta tela u usamljeničko samozadovoljstvo ljudi pomirenih sa krajem, pre nego što ga dožive, stvara poligon za komične zaplete i melodramske rasplete. Baš u tim pukotinama između dva sveta smo ove jeseni tražili naš zajednički, teatarski.” navela je rediteljka predstave Ksenija Krnjanski

Tekst je prevala Marija Spasić, a u autorskoj ekipi su i dramaturškinja Jelena Mijović, lektorka Dijana Marojević, scenografkinja i kostimografkinja Selena Orb, kompozitorka Anja Đorđević.

Scenski pokret uradio je Igor Greksa, a muziku izvodi violinista Petar Živanović.

Asistentkinja kostimografkinje je Anđela Bajagić, asistentkinja scenografkinje Nađa Vukorep, dizajner svetla Marko Đokić, dizajner zvuka Dragan Stevanović Bagzi, a tu su organizator predstave Boško Radonjić, inspicijentkinja Marina Vujević, suflerka Anka Milić i šminkerka Dubravka Bušatlija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari