Priča o svojoj zemlji iz veoma ličnog ugla 1Foto: Fonet/Matija Koković

U okviru Festivala autorskog filma od 24. novembra do 2. decembra, domaću premijeru imaće novi film Mile Turajlić Druga stana svega.

Ostvarenje koje je svetsku premijeru imalo na festivalu u Torontu, dosad je prikazano i u Njujorku, kao i na najprestižnijem svetskom festivalu dokumentarnog filma IDFA. Domaća premijera biće održana 29. novembra u Velikoj sali Sava centra.

Zaključana vrata u jednom stanu u Beogradu, koja već 70 godina predstavljaju barijeru koja jednu porodicu odvaja od njene prošlosti, otkrivaju istoriju jedne porodice i burnu političku prošlost jedne zemlje. Kroz intimne razgovore majke i ćerke, dokumentarni film Druga strana svega ispituje ishode političkog angažovanja u vremenu nacionalizma, građanskog rata i diktature. Dok rediteljka traži odgovore od svoje majke o njenoj borbi i razočarenjima, hronika jedne porodice postaje i portret jednog društva tokom političkih nemira, i postavlja pitanje da li, i kako nove generacije nastavljaju, i oblikuju borbu za budućnost zemlje u kojoj žive.

– Ja sam još kao svoj prvi film počela da snimam ovaj dokumentarac. Ideja postoji bezmalo 12 godina – rekla je za Danas rediteljka poznata po ostvarenju Cinema Komunisto. Dokumentarac se zapravo bavi njenim porodičnim stanom, jednim od retkih preostalih podeljenih stanova u Beogradu.

– Želela sam da ispriča priču o svojoj zemlji iz veoma ličnog ugla, i to iz određenog prostora – stana u kome živim. Pošto je taj stan u našoj porodici od kad postoji, što je nekih sto godina, ta priča se vremenom pretvorila u hroniku jedne porodice, ali i u priču o jednoj zemlji, budući da pogled kroz prozor predstavlja Srbiju kakva je retko viđena u medijima. Pozicija stana je takva, jer se nalazi na nekom strateškom mestu u centru grada, da sam ja pet godina snimala stvari kroz prozor. Snimila sam proteste na ulici, ljude koji stoje u redu za vize, svađe, tuče, komšiluk koji stoji ispred zgrade i priča… Kroz te poglede kroz prozor se u stvari dobija kontekst Srbije – precizira Turajlić.

Posebno je zanimljivo da je glavni lik filma Druga strana svega Milina majka – Srbijanka Turajlić, profesorka u penziji i ugledna društvena aktivistkinja.

– To se desilo potpuno neplanirano. Zapravo, vremenom je njen društveni angažman počeo da dobija na značaju u filmu. Pošto je ona jedini živi svedok istorije tog stana, postala je na neki način narator te porodične istorije, a onda se iz te porodične istorije priča preselila na njen život i kako je ona živela u tom stanu – dodaje Turajlić.

Film Druga strana svega finansijski je podržao Filmski centar Srbije, a iza produkcije filma stoje beogradska producentska kuća Dribbling Pictures i francuska kuća Survivance. Posebno je značajno da je koproducent na filmu HBO Europe, te da je Druga strana svega njihova prva koprodukcija sa Srbijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari