Priča o Tvigi, nije priča samo o modi: "Ja sam verovatno prva manekenka iz radničke klase", 1Keystone / KEYSTONE-SDA-ATS AG / Profimedia Keystone Archives / HIP / TopFoto / Topfoto / Profimedia

Londonsko pozorište Meiner Chocolate Factory najavljuje mjuzikl o Tvigi (Twiggy), kultnom modelu šezdesetih godina prošlog veka, prenosi Index. hr.

Šesnaestogodišnja Lesli Hornbi, poznatija kao Tvigi, bila je tinejdžerka iz Neasdena kada ju je fotografija na kojoj ima kratko ošišanu kosu katapultirala u svet glamura i slavnih.

„To se dogodilo gotovo preko noći. Jedan sam dan bila obična učenica, a drugi dan ‘lice 1966. godine’. Bilo je ludo i predivno“, rekla je ova bivša manekenka, glumica i modna dizajnerka.

Sada je njena priča pretvorena u mjuzikl koji je napisao i režirao pisac, dramatičar i satiričar Ben Elton, a slavnu manekenku će igrati Elena Skye. Elton se fokusirao na doba kada je bilo moderno pripadati radničkoj klasi. Kao prva manekenka iz radničke klase, Tvigi se proslavila i svojom kratkom frizurom.

„Jako sam polaskana što je neko talentovan poput Bena želeo da radi na ovom projektu“, rekla je Tvigi (73), koja je titulu Dame dobila 2019. zbog zasluga u modi, umetnosti i radu dobrotvornih organizacija.

„To je njegov projekt, a slučajno se radi o meni“, kazala je skromno dodavši da su ona i Elton dugogodišnji prijatelji.
„Ja sam verovatno prva manekenka iz radničke klase“

Elton je mjuzikl nazvao Close Up – The Twiggy Musical. Za Gardijan je ispričao da je njenu životnu priču izabrao upravo jer ga zanima eksplozija društvene mobilnosti u Britaniji šezdesetih, „kada je bilo vrlo moderno i kul biti deo radničke klase“.

„Za devojke iz radničke klase bavljenje manekenstvom nekad je bilo nemoguće. Razmislite li o svim tim modelima pre mene…, devojke su obično bile iz srednje ili više klase i radile su dok se nisu udale. Ja sam verovatno prva manekenka iz radničke klase“, rekla je Tvigi za Gardijan.

Elton je u mjuziklu odlučio da prikaže uticaj psihičke bolesti Tvigine majke na porodičnu dinamiku. Tokom majčinog odsustva otac je preuzeo veći deo brige za decu.

Mjuzikl obiluje muzikom šezdesetih i sedamdesetih, a izvodiće se od 16. septembta  do 18. novembra u pozorištu Menier Chocolate Factory blizu londonskoga Borough Marketa, piše Index, hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari