Priča o Jugoslaviji kroz fenomen Brene 1Foto:Danko Runić

Nakon tri dana kada je usred Zagreba u Areni 20.000 ljudi iz sveg glasa sa Brenom pevalo “Jugoslovenku”, ista ta pesma odjekivala je u Bitefu dok je sa jugoslovenskom zastavom u rukama na sceni trčala Jasna Đuričić.

Retko se događa da je glavni lik pozorišne predstave neko ko je još u punoj životnoj snazi i čija karijera još uvek traje, još ređe da glavni lik predstave na premijeri gleda predstavu o sebi.

Tako je bilo u sredu uveče u Bitefu na premijeri predstave “Lepa Brena prodžekt”, kada su glavnu protagonistkinju igrale četiri glumice različite životne dobi: Jovana Gavrilović, Tamara Krcunović, Jasna Đuričić i Jelena Ilić.

Priča o Jugoslaviji kroz fenomen Brene 2
Foto: Danas

Brena je nakon predstave izjavila da je počastvovana što je na ovaj način prikazana epoha jedne jake države, a da su je reditelji predstave “veoma dobro shvatili”, kao i da je za nju lično predstava bila veoma emotivna i dirljiva.

“Mislila sam da sam odrasla u državi u kojoj nije bilo verske i seksualne diskriminacije. Predstava me je podsetila da su na Balkanu najglasniji huškači, vikači i primitivci”, izjavila je Brena i dodala da ju je predstava osvestila da se danas ponovo vraćamo unazad.

Kako je objasnila za nju Jugoslavija nikad nije predstavljala teritoriju već ideju.

Priča o Jugoslaviji kroz fenomen Brene 3
Foto: Danas

Izgleda da je reditelj u predstavi najteži zadatak dodelio Jasni Đuričić. Odigrati Brenu, onu najbližu današnjoj, a ne upasti u zamku puke imitacije, a Jasna Đuričić je savršeno uspela u tome, toliko da se Brena zamalo rasplakala u publici.

“Lepa Brena prodžekt” zapravo nije predstava o Breni već predstava o svima onima koji su se na ovim prostorima identifikovali kao Jugosloveni. Predstava o ljudima kojima su uzeli državu, a sada pokušavaju i sećanje, a šta je sećanje nego sastavni deo identiteta. Predstava o životima i snovima koji su se pretvorili u košmar, a potom razbili u paramparčad baš kao i SFRJ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari