Priča svih naših romantičnih doba 1

Druga premijera 44. sezone Novosadskog pozorišta održana je danas, uz veliku zainteresovanost kako gledalaca tako i medija. Reč je o jedinstvenom mjuziklu “Jesenjin“, rađen je po libretu Roberta Lenarda, u režiji Milana Belegišanina, gde je muziku komponovao Kornelije Kovač.

Slikoviti podnaslov same predstave „Muzička pesnička biografija sa votkom“, već ukazuje da je mjuzikl obojen neobičnim, burnim, ali kratkim životom slavnog ruskog pesnika Sergeja Jesenjina, životom koji je tragično okončan u tridesetoj godini. Kompozitor Kornelije Kovač još je 1978. godine dok je živeo u Engleskoj napisao veliki broj pesama inspirisanih Jesenjinom, i već dugo vremena tražio je nekoga u pozorištu sa kojim bi mogao da sarađuje na ovakvom projektu.

– Vrativši se u Beograd, shvatio sam da mi treba saradnik, i to traganje trajalo je sve do pre nekoliko meseci. Ja prosto nisam hteo da neki dramaturg dođe i napiše priču jer priča je već postojala – u Jesenjinovoj poeziji. Ja sam hteo mozaik njegovih reči, misli, priča, pojmova, da sam pisac bude dramaturg… Kada sam došao do kontakta direktora pozorišta Valentina Vencela  napisao sam mu pismo dugo 7-8 strana… Rezultat je ova predstava…, saopštio je Kovač povodom premijere mjuzikla.

Sasvim je jasno da je jedan od saradnika kojeg je naš poznati kompozitor čekao upravo dramaturg na ovoj predstavi Robert Lenard. Njegovo ime već je poznato radom na drugim predstavama, poput one „Fama o biciklistima“ koju je režirao po istoimenom delu Svetislava Basare. Lenard je rad na mjuziklu „Jesenjin“ opisao i kao višečasovne razgovore sa rediteljem o burnom životu Jesenjina i epohe u kojoj je živeo, radu na songovima…

„A onda ono najteže… Pokušavaš da utoneš u epohu punu krvi, političkih i umetničkih ideologija, pokušavaš da nacrtaš paralelu između njih i nas. A onda plačeš kako se ništa od 1917. nije promenilo. Seljaci se streljaju, nova vlast je još krvavija nego prethodna, na ulicama su krv i votka. I ljubav.“, izjavio je Lenard, dodajući da iako je Jesenjin živeo kratko, svega trideset godina, „toliko života u tim godinama ima“.

Izvesno je da se ovakav mjuzikl idejno dugo rađao u njegovim autorima. Kako je izjavio reditelj Milan Belegišanin, priča o Jesenjinu je priča svih naših romantičnih ili romantičarskih mladosti, o svetlosti, senci i tankoj liniji među njima koje svaki čovek nosi u sebi, kao i davnašnjem vremenu u kojem je, za razliku od današnjeg, bilo više vremena za živeti, voleti, pa i patiti se.

Prva repriza mjuzikla je u utorak, 31. oktobra, a zatim će se predstava igrati 10. i 21. novembra. Jesenjina igra gost iz Mađarske Gabor Karajoš, dok Arpad Mesaroš predstavlja demone ruskog pisca. Kako je objasnio Karajoš: „Svako od nas dvojice igra, dakle, samo pola jednog čoveka.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari