Prikazan dokumentarni film Do daske, o medijskim hajkama i medijskim presudama 1Foto: 18. Slobodna zona

Dokumentarni film Aleksandra Reljića „Do daske“ koji govori o hapšenju i zatvorskoj kazni za modnog kreatora, stilistu i didžeja iz Novog Sada Srdjana Švelja zbog optužbi da je „pedofil“, a koje su instruisane iz tabloidnih medija, premijerno je sinoć prikazan u Kulturnom centru Novog Sada.
Početkom 2020. u svim medijima su se pompezno najavljivala hapšenja političara i drugih javnih ličnosti zbog pedofilije.

Policija je u januaru te godine, umesto njih, uhapsila Srdjana Švelja, a pre zvaničnog privodjenja, mediji su već objavili da je Šveljo „pedofil“, koji je „silovao, podvodio, drogirao i fotografisao dečake u pornografske svrhe“, navodi se u filmu.

Tabloidi su ga nazvali „monstrumom“ i „predatorom“ i njegove fotografije su na naslovnim stranama.
Kako je Reljić objasnio u filmu, iako je tužilaštvo u Novom Sadu podiglo optužnicu u kojoj nijedna tačka optužnice nije bila povezana sa pedofilijom, javnost to nije mogla da sazna, jer je sudjenje bilo zatvoreno, a Šveljo (53) je osudjen na dve godine zatvora.
„Čoveku su uništeni život i ugled, a najavljena hapšenja političara pedofila se do danas nisu dogodila, podseća autor filma.

Reljić je agenciji Beta rekao da je sudjenje putem medija „nažalost, uobičajena pojava na Balkanu“.
„Tabloidne novine neprestano i nekažnjeno organizuju lov na veštice. Ko god da stane na put moćnicima, momentalno postaje žrtva stigmatizacije tabloidnih medija i uništenih institucija, poput Srdjana Švelja, koga su mediji optužili za pedofiliju, iako mu nikada nije ni sudjeno za to krivično delo”, kazao je on.
Aleksandar Reljić je novinar i autor brojnih televizijskih dokumentarnih filmova, koji su se uglavnom bavili temama kulture sećanja, ratnih zločina, zaštite ljudskih prava, ksenofobije i slično.
Njegov film „Unuk“ (Enkel), koji govori o suočavanju sa porodičnom prošlošću unuka komandanta nacističkog koncentracionog logora Aušvic Rudolfa Hesa, dobio je više domaćih i stranih priznanja i bio nominovan za Najbolji evropski dokumentarni film godine 2018. na Prix Europa festivalu u Berlinu.
Dokumentarni film „Do daske“ radjen je u koprodukciji Reljićeve kuće „Core Dox“, BIRN Srbija i Awakenings Filma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari