Prilog istoriji pozorišnog života u Kraljevu 1

Sinoć je u Narodnom muzeju u Kraljevu, u okviru 9. festivala predstava za decu profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“, predstavljen istraživački rad Mirjane Savić, višeg kustosa-istoričara „Pozorišni život u Kraljevu od prve pozorišne predstave 1897. do prestanka sa radom prvog profesionalnog pozoriša u Kraljevu 1956. godine“.

Prema podacima sačuvanim u Muzeju pozorišne umetnosti Srbije, 1897. godine tadašnju varoš posetilo je putujuće pozorište Fotija Iličića izvevši predstave „Balkanska carica“ autora Nikole Petrovića i „Đido“ delo Janka Veselinovića.

U samom Kraljevu prvo amatersko putujuće pozorište „Sloga“ Antonija Pelagića je oformljeno tri godine kasnije – 1900. U ovom radu Mirjane Savić prikazan je i rad kraljevačke diletanske družine Budućnost, osnovane 1920, Kulturno umetničke grupe Abrašević osnovane 1926, kao i dinamičan rad brojnih školskih dramskih sekcija, dobrotvornih društava.

Tokom Drugog svetskog rata u Kraljevu je od 1943. do 1944. radilo jedno od najboljih okružnih pozorišta u unutrašnjosti, sa značajnim glumačkim i rediteljskim imenima toga doba. Pozorišnu tradiciju nakon oslobođenja, nasledio je KUD Abrašević, iz čijih redova je 1949. formirano prvo profesionalno pozorište u Rankovićevu kako se, tada, zvalo Kraljevo.

Za prvih sedam pozorišnih sezona profesionalnog pozorišta, kraljevačkom scenom prošle su mnoge znamenite ličnosti, privukavši svojim stvaralaštvom brojnu publiku. Amatersko pozorište u Kraljevu nastavlja 1956. svega nekoliko meseci nakon gašenja profesionalnog pozorišta, sa radom do 1996 kada ponovo dobija status profesionalnog pozorišta koji i danas ima.

Recimo, da ovaj rad nije Mirjanino prvo bavljenje istrorijom pozorišnog života u gradu na Ibru. I pre ovoga ona je na ovu temu objavljivala svoje radove u časopisu „Naša prošlost“ Narodnog muzeja Kraljevo i Istorijskog arhiva Kraljevo.

Povodom 150 godina od rođenja Branislava Nušića, objavila je rad „Nušić na kraljevačkoj sceni“, u časopisu „Teatron“ Muzeja pozorišne umetnosti Srbije. Priredila je, zajedno sa kustosom Jasminom Dražović, istoimenu izložbu u Kraljevačkom pozorištu Kraljevo 2014. i u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka u Beogradu 2015, kao i dopunjenu izložbu „Nušić između Kruševca i Kraljeva“ u Narodnom muzeju Kruševac 2015.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari