„Prima Facie“: Predstava koja ima viši cilj 1Foto: Detalj plakata za predstavu Prima Facie /Promo/ Bitef teatar

“Ovo je pozorišna predstava, koja ima viši cilj – da informiše, opomene i potencijalno dugoročno promeni perspektivu gledanja na slučajeve seksualnog zlostavljanja”, piše u najavi premijere komada Prima Facie prema tekstu Suzi Miler u režiji Anje Suše   i  izvođenju Maše Dakić koja će biti izvedena 26. januara u 20 sati u Bitef teatru

“Prima Facie” nije predstava koja osuđuje, već ukazuje na promene koje čekaju da se dese.

Alarmantno precizan komad australijske spisateljice Suzi Miller, bivše advokatice sa iskustvom u zastupanju ljudskih i dečijih prava, premijerno je bio prikazan u Australiji 2019. godine pred punom salom sudija, advokata, pravnika, pripravnika i službenika pravosudnog sistema.

Komad je nagrađen Tony i Oliver nagradama na Broadway-u i West End-u i predstavlja najuzbudljiviji i najznačajniji pozorišni događaj na dve najveće pozorišne scene protekle sezone: U Njujorku i Londonu.

Predstavu režira Anja Suša, pozorišni stvaralac evropskog renomea, i dobitnik Grand Prix nagrade ovogodišnjeg Bitef Festivala.

Prevodilac je Biljana Popmijatov, ime koje je prepoznatljivo i blisko pravnim krugovima, a sada daje glas i prvom pravničkom pozorišnom tekstu koji će se izvesti kod nas.

Originalno izvođenje komada Prima Facie bilo je 17. Maja 2019. godine u SBW Stables Theatre u Sidneju, u produkciji Griffin Theatre Company, a među brojnim izvodima iz kritika u svetskim medijima izdvajaju se – Gardijanova u kojoj se navodi da “pravosudni sistem koji prosuđuje o saučesništvu žrtve je dijabolična patrijarhalna zamka koja nastoji da onemogući žene da bilo šta dokažu i zapravo ih izlaže ponovnom silovanju optužujući ih za saučesništvo u zločinu”.

“Varajati” navodi da je Prima Facie “brodvejska senzacija, komad koji ne govori o nečemu što se dešava nekome, nekad, negde, već o onome što se dešava nama, sada i ovde”.

Prema Njujork Tajmsu predstava Prima Facie čini da se „brodvejska pozornica pretvara u neku vrstu striptiz kluba za advokate, ogoljujući pravdu pred našim očima i zalažući se za radikalnu reformu pravnog postupka u slučajevima seksualnog nasilja”.

Povodom premijere predstave “Prima Facie” zakazana je konferencija za medije 16. januara u podne u Bitef teatru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari