Priština potražuje bronzanog Merkura, Beograd kaže "falsifikat bez osnova" 1Priština Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

„Ova bronzana statua Merkura koja je otkrivena u drevnom gradu Ulpijani, Republika Kosovo, pripada rimskom periodu (2. – 3. vek) i spada među 1247 artefakata Kosova koje Srbija ilegalno drži od 1999. godine. Srbija time što ih ne vraća, krši konvencije Uneska, sporazum o povratku i Ahtisarijev plan,“ fotografijom novog eksponata sa Kosova, oglasilo se kosovsko ministarstvo kulture, prenosi Kossev.

Kako se dodaje, kosovsko ministarstvo kulture, omladine i sporta nastavlja sa online kampanjom potraživanja artefakata od Srbije, a srpsko ministarstvo kulture reaguje i kampanju naziva beskrupuloznom, jer, tvrde – prisvajaju tuđu kulturnu baštinu.

Srpsko ministarstvo za kulturu je već narednog dana, 26. oktobra, poručilo: „Ministarstvo kulture Republike Srbije neće nikada dozvoliti da apsurdni zahtevi i zloupotreba kulturne baštine i međunarodnih konvencija ikada postanu prihvatljivi“.

„Zahtevi Privremenih institucija u Prištini predstavljaju očigledno licemerje i falsifikat i bez ikakvog su osnova. Ovo je posebno jasno imajući u vidu tragičnu sudbinu stotina spomenika kulture na Кosovu i Metohiji, paljenje i haranje“, navode.

Od nedavno su započeli i da iznose reakcije na zahteve iz Prištine fotografijama uništenih i spaljenih crkava, kako bi ukazali na ono za šta misle da je pravo stanje artefakata na Kosovu.

„Oni koji na Кosovu i Metohiji, vođeni slepom mržnjom, pokušavaju da brišu tragove srpske kulture ne mogu nikoga ubediti da je njihova navodna briga o kulturnom nasleđu stvarna“, poruka je iz Beograda ove nedelje.

Kosovsko ministarstvo kulture se, pak, već mesecima unazad, svake nedelje oglašava na društvenim mrežama sa sličnim zahtevima, uz kratke opise i fotografije eksponata koje potražuje, a koji su uoči rata sa Kosova sklonjeni u Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari