Privodi se kraju modelovanje spomenika Jevremu Obrenoviću u Šapcu 1Foto: Sajt Grada Šapca

U radionici akademskog vajara Vladimira Tovića privodi se kraju modelovanje spomenika Jevremu Obrenoviću koji će na proleće naredne godine biti postavljen u Šapcu, ispred Doma Vojske.

Spomenik je visok četiri metra, trenutno se nalazi u Sremskoj Mitrovici, u radionici umetnika, odakle posao preuzimaju livci. Ovo je bila prilika da javnost vidi kako će spomenik izgledati pre nego što se pristupi procesu livenja. Umetnik je proteklih šest meseci posvetio izradi skulpture.

– Rad je bio veoma iscrpljujući za ovih šest meseci, zadovoljan sam na kraju izgledom skulpture. Posle vajanja u glini, dolaze livci, skidaju kalup i nose u livnicu gde se nastavlja proces, rekao je Tović i objasnio da je livcima potrebno između dva i tri meseca da završe posao, tako da se u martu očekuje da će spomenik biti izrađen.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović rekao je prilikom posete umetničkoj radionici da je Šabac odavno trebalo da postavi ovakav spomenik, ali da je nedostajalo spremnosti i najavio radove na Domu Vojske, ispred kog će spomenik biti postavljen.

– Zahvaljujem se Vladimiru Toviću na izuzetnom trudu koji je uložio da na pravi način prikaže Jevrema Obrenovića. Početkom ove godine ugovorili smo taj posao sa umetnikom koji je pobedio na konkursu. Ovaj spomenik će krasiti trg ispred Doma Vojske i biće novi simbol grada, rekao je Zelenović. Igor Marsenić, član Gradskog veća, misli da postavljanje spomenika Jevremu Obrenoviću kasni „bar 120 godina“.

– Mi i dan-danas šetamo ulicama koje je formirao Jevrem Obrenović. Mi smo čvrsto rešili da ispravimo ovu nepravdu. Verujem da ovaj rad treba da bude ponos za sve naše sugrađane, rekao je Marsenić.

Doneo brojne prvine u varoš

Jevrem Obrenović, brat kneza Miloša, došao je na čelo Šapca 1816. godine. Za vreme njegovog upravljanja tadašnja varoš je dobila prvu bolnicu i apoteku u Srbiji, prvo staklo na prozorima, dušeke na krevetima, prvi fijaker i prvi klavir, a grad je urbanistički rešen prema uzorima iz Austrije, sa pravim i širokim ulicama.

Projekat „Razvoj Šapca po meri građana” se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Grada Šapca. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari