Privreda kao kolateralna šteta političkog obračuna 1

Knjiga „Obraz u ogledalu“ Aleksandra Gračanca, predstavlja lično i neposredno svedočenje o kontroverzama koje su pratile prodaju „Luke Beograd“, jednu od 24 sporne privatizacije, ali i oslikava napore i prepreke za izgradnju institucija i slobodnog tržišta u Srbiji.

Ovim rečima predstavljena je knjiga „Obraz u ogledalu“ u izdanju Dan Grafa, izdavačke kuće lista Danas, juče na štandu Danasa u okviru sajma medija.
Promociju knjige otvorila je novinarka Danasa Mirjana N. Stevanović ističući da je „Obraz u ogledalu“ svojevrsno svedočanstvo o tome kako su se institucije gradile is stvarale autoritet, ali i da otkriva i prezicizira broje pojedinosti o konretnom slučaju. Ona je otkrila da autor čitaocima objašnjava da slučaj „Luke Beograd“ nije bio privatizacija u pravom smislu već prodaja paketa akcija.
Dodatne pojedinosti o ovom delu otkrili su autor dr Aleksandar Gračanac, profesor Ljubomir Madžar, i novinar Mijat Lakićević.

Madžar je istakao da knjiga predstavlja kombinaciju ličnog narativa, i ekonomske analize i preseka stanja u datom periodu.
– To je i izveštaj o teškoj životnoj dogodovštini i sudskom procesu do koga nije trebalo da dođe, a sa druge strane i stručno razmatranje stvari iz procesa tranzicije. Profesor Gračanac pokazuje kako se na jednoj ledini stvaraju institucije tržišta kapitala, što je hazardan, visoko rizičan i izazovan posao, naglasio je Madžar.
On zaključuje da zato čitaoci iz ove knjige mogu dobiti dve vrste zadovoljstva – stručne i profesionalne radoznalosti, kao i zadovoljstvo praćenja napete žive pripovesti, ali i da pokreće na razmišljanje o čitavom privrednom stanju naše zemlje.
– Krupno pitanje koje otvara ova knjiga je šta je to što Srbiju drži na niskom nivou razvijenosti, i zašto je stopa rasta krajnje nezadovoljavajuća. Odgovor je možda u tome što naša politika, država i vlast imaju otvoreno neprijateljski odnos prema poslovnoj eliti ili barem prema jednom njenom važnom delu, ukazao je Madžar podsećajući na brojne slučajeve procesa koji su se vodili protiv uspešnih poslovnih ljudi sa iz političkih interesa.
– Na hapšenju Miškovića stvoren je krupan politički kapital. Taj slučaj i dalje traje ali već postoje presude koje su po njega povoljne što dokazuje političku pozadinu slučaja, ističe Madžar.
Mijat Lakićević je podsetio da je Gračanac uhapšen zbog nečega što se desilo gotovo deceniju ranije, odnosno kupoprodaje akcija „Luke Beograd“.
– Luka Beograd je jedan od najčuvenijih, nažalost po zlu, slučajeva od 24 sporne privatizacije o kojima je reč stigla i do Brisela. Mi vidimo da se darumi optužnice protiv Gračanca poklapaju sa dolaskom novih, a danas već starih vlasti, šro Gračanca čini kolateralnom štetom političkog obračuna i potrebe da se nove, sada već bivše, vlasti pokažu u što boljem svetlu, ukazao je Lakićević. On ističe i da u prilog tome govore kasnije presude u korist Gračanca, ali da ništa ne može da nadoknadi izgubljeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari