WGA, privremeni dogovorFoto: ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Holivudski scenaristi postigli su privremeni dogovor sa studijima za okončanje štrajka koji traje već pet meseci, saopšteno je sinoć.

Ovaj privremeni dogovor postignut je nakon maratonskih petodnevnih pregovora između Udruženja scenarista Amerike (WGA) i grupe studija, striming servisa i produkcijskih kompanija.

Detalji ovog dogovora nisu poznati, ali zna se da moraju da ga potvrde članovi odbora i samog sindikata pre nego što se štrajk zvanično završi.

WGA je dogovor nazvala „izvrsnim, sa značajnim dobicima i zaštitama za scenariste koji su na bilo koji način članovi sindikata“.

Pregovorima su se priključili Bob Ajger (Dizni), Dejvid Zaslav (Varner Bros Diskaveri), Ted Sarandos (Netfliks) i Dona Lengli (NBC Univerzal).

Štrajkove je podržao i guverner Kalifornije Gavin Njusom, koji je napisao da su scenaristi „počeli da štrajkuju zbog egzistencijalnih pretnji karijerama i životima i izrazili pravu zabrinutost oko stresa i anksioznosti koju osećaju radnici. Zahvalan sam što su se dve strane ujedinile“.

Da je ovaj privremeni dogovor stigao samo pet dana kasnije, bio bi oboren rekord štrajka ovog sindikata iz 1988. godine, kao i mnogih drugih holivudskih štrajkova.

Članovi sindikata treba da glasaju o detaljima dogovora u utorak, a očekuje se da će kasnovečernji tok šoui vrlo brzo nastaviti produkciju.

Postignut privremeni dogovor za okončanje štrajka holivudskih scenarista nakon 146 dana 1
Foto: MARIO TAMA / Getty images / Profimedia

Privremeni dogovor se ne odnosi na glumce

S druge strane, holivudski glumci, koji su se pridružili štrajku u julu, još uvek štrajkuju, što znači da mnogi novi filmovi i serije još uvek ne nastavljaju produkciju.

I scenaristi i glumci su kao razlog za štrajk naveli frustraciju zbog toga što im industrija otežava da žive normalan život srednje klase uz radne uslove koji im se nude.

Od tada je bilo raznih izjava izvršnih direktora koji su omalovažavali ljude koji štrajkuju, ali i podrške kolega koji su uplaćivali novac u fondove za podršku članova sindikata.

Izvor: The Guardian

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari