Udruženje pisaca Amerike danas obeležava 100 dana štrajka 1Foto: Pixabay/afra32

Udruženje pisaca Amerike obeležava danas 100 dana štrajka, prenosi Rojters i podseča da su pregovori sa velikim holivudskim studijima prekinuti zbog neslaganja oko plaćanja u eri striming servisa i upotrebe veštačke inteligencije.

Štrajk je počeo 2. maja, jer su pregovori prekinuti zbog neslaganja oko nadoknada, ali i regulisanja upotrebe veštačke inteligencije koja bi mogla da zameni „njihov kreativni doprinos“.

Rukovodioci industrije zabave pokušavaju da upravljaju padom televizijskih prihoda, kao i na bioskopskim blagajnama koje se nisu vratile na nivo pre kovid-19, ali i kompanijama za striming koje se uveliko bore za profit.

Nalazimo se u nepoznatim vodama, rekao je izvršni direktor Varner Bros Diskaveri Dejvid Zaslav investitorima prošle nedelje, pošto je kompanija upozorila da bi neizvesnost zbog štrajka mogla da utiče na tajming filmskog plana kompanije i njenu sposobnost da proizvode i isporuči sadržaj.

Glumci koje predstavlja Udruženje filmskih glumaca (SAG) stupili su u štrajk 14. jula, takođe, zbog plata i veštačke inteligencije, čime su efektivno obustavljeni proizvodnja televizijskih emisija i filmova po scenariju i uticali na kompanije širom sveta zabave.

Ovo je prvi put da su oba sindikata stupila u štrajk od 1960. godine.

Prošlonedeljni sastanak na kojem se razgovaralo o nastavku pregovora Udruženja i Alijanse filmskih i televizijskih producenata, grupe koja predstavlja glavne studije u pregovorima, rezultirao je nepostojanjem tačnog datuma za povratak za pregovarački sto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari