štrajka glumacaFoto: MARIO TAMA / Getty images / Profimedia

Predstavnici sindikata glumaca SAG-AFTRA odobrili su načelni dogovor za okončanje štrajka glumaca koji je potresao Holivud.

U objavi od srede, ovaj sindikat je objavio zvanični završetak štrajka glumaca s prvim minutom četvrtka, 9. novembra, a sve to nakon 118 dana štrajkovanja.

Odbor za pregovog odobrio je ovaj dogovor jednoglasno, a sledeći korak je u petak, kada on odlazi na odobrenje nacionalnog odbora ovog udruženja.

Dve strane pregovarale su nekoliko dana oko završnih detalja koji se tiču zaštite glumaca protiv veštačke inteligencije i istorijskog povećanja plata.

Po ovom dogovoru, minimalno povećanje plata je 7%, što je dva posto više nego što su uspeli da izbore Udruženje scenarista Amerike i Udruženje reditelja Amerike.

U njemu se uključeni i „bonus za učestvovanje u strimingu“, povećanje penzija, poboljšanje zdravstvenog osiguranja, a sve to u donosi dogovor vredan više od jedne milijarde dolara.

„Postigli smo dogovor po kome će članovi udruženja SAG-AFTRA iz svake kategorije moći da grade održive karijere. Hiljade izvođača će imati koristi od ovoga sada i u budućnosti“, kaže se u saopštenju sindikata.

Savez filmskih i televizijskih producenata (AMPTP) je svoju „poslednju, najbolju“ ponudu poslao u petak, ali ona nije uključivala ništa u vezi sa strimingom.

Nije lako došlo do završetka štrajka glumaca

Potom su usledili naknadni pregovori, kako bi se izmenilo nekoliko detalja i sve to okončano je u sredu.

„AMPTP je zadovoljan što je postigao načelni dogovor i jedva čeka da industrija nastavi posao pričanja sjajnih priča“, rekli su iz ove organizacije.

Sve ovo daje nadu da bi televizijska sezona 2023-24 i raspored letnjih blokbastera mogli da budu spaseni, odnosno da ćemo videti mnoge planirane projekte.

Izvor: Variety

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari