Priznanja predstavi “Zernjanin” 1

Zrenajninsko pozorište osvojilo je dve nagrade na upravo završenom Festivalu bosanskohercegovačke drame u Zenici, za komad o radničkim pravima i turbulentnoj tranziciji pod nazivom “Zrenjanin”koji je režirao Boris Liješević.

Nagrada „Miodrag Žalica“ za najbolji izvedeni bosanskohercegovački dramski tekst je pripala Igoru Štiksu za dramski tekst „Zrenjanin, u produkciji Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina, odlučio je Stručni žiri ovogodišnjeg 17. Festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teksta Zebnica 2018. u sastavu predsednica dr Tanja Miletić-Oručević, pozorišna rediteljka iz Mostara i direktorika MTM Mostar, članica dr Agata Juniku, dramaturginja i teatrologinja iz Zagreba i članica Ejla Bavčić, glumica NP Sarajevo.

Nagradu za najbolju glumicu 17. festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra su osvojile Gordana Boban za ulogu Delfe u predstavi „Ravna ploča“ Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i Sanja Radišić za ulogu Male u predstavi „Zrenjanin“ Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina. Ukupno je dodeljeno devet nagrada, između ostalih nagrada za najbolju dramatizaciju proznog ili poetskog teksta, filma i drugih struktura, formi i sadržaja pripala je Džejni Avdić za dramatizaciju romana „Knjiga mojih života“ Aleksandra Hemona u produkciji Kamernog teatra 55 iz Sarajeva. Glavnu nagradu Festivala za najbolju predstavu u cjelini je osvojila predstava „Jedvanosimsoboakalomistobo“, autora Nejre Babić i Aleša Kurta, u produkciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR iz Sarajeva. Za ovu predstavu je nagradu osvojio i Aleš Kurt za najbolju režiju.

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca je pripala Aleksandru Mihajlovskom za ulogu Nine u predstavi „Ničija zemlja“ Makedonskog narodnog teatra iz Skoplja, a nagradu za najbolju epizodnu ulogu je osvojio Zlatan Školjić za ulogu Markana u predstavi „Ravna ploča“ Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. 17. Festival bosanskohercegovačke drame autorskog teatra održanje od 6. do 14. maja u Zenici,.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari