Priznanje Kinoteke austrijskom reditelju Ulrihu Zajdlu 1

Austrijski reditelj Ulrih Zajdl primio je danas Zlatnu plaketu Jugoslovenske kinoteke od Marjana Vujovića, upravnika ove institucije, za izuzetan doprinos kinematografiji.

Pošto mu je uručena plaketa, čuveni reditelj je na poklon upravniku Jugoslovenske kinoteke uručio kopije svojih filmska ostvarenja.

Na retrospektivi posvećenoj radu ovog reditelja, koji je svojom poetikom pomerio granice u savremenom dokumentarnom filmu, prikzana su i neka novija dela, kao i mahom njegove rane radove, koji su mu obezbedili status kontroverznog autora.

„Niko ne snima filmove da bi dobio nagradu. Svaka nagrada je i potvrda rada koji čovek obavlja. U tom smislu je nagrada za mene i težnja da nastavim svoje stvaralaštvo i da i dalje snimam radikalne filmove. Živimo u teškim vremenima, živimo u svetu u kojem ne znamo koja je sledeća katastrofa sa kojom ćemo se suočiti. Povodom ove nagrade moj apel stvaraocima sledeće generacije jeste da stvarate filmove za koje vi mislite da su vredni i filmove u koje verujete“, rekao je Zajdl.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari