Priznanje vredno milion i po evra 1foto Vladimir Veličković

Posle priznanja za najbolji evropski trend brend u oblasti kulture, u Novi Sad je stigla još jedna nagrada – „Melina Merkuri“, koja se dodeljuje najuspešnijim evropskim prestonicama kulture.

Panel eksperata Evropske komisije 2019. godine je ocenio Novi Sad kao jednu od najboljih evropskih prestonica kulture u pripremnoj fazi, te je sada nakon trećeg kontrolnog izveštaja dao preporuku da Novi Sad dobije ovo prestižno priznanje, vredno 1,5 miliona evra.

„Program i njegova evropska dimenzija veoma su snažni, te zaključujemo da tim dobro razume koncept evropske prestonice kulture“, navodi se u izveštaju stručnjaka Evropske komisije koji dodaju: „Sa zadovoljstvom izdvajamo veliki broj međunarodnih saradnji u okviru programa i izuzetan trud za razvoj publike“, zaključujući da se u narednom periodu nastavi sa započetim procesima na stvaranju trajnih legata koji će ostati Novom Sadu i nakon godine titule, kao i negovanjem izgrađenih mostova između umetnika i građana.

Koordinator Evropskih prestonica kulture Evropske komisije Silvan Paskv čestitao je čitavom timu projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ na „izuzetnom radu i posvećenosti na pripremama za realizaciju titule Evropske prestonice kulture“.

Nemanja Milenković, direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, izjavio je za Danas povodom novog priznanja da se svaka Evropska prestonica kulture susreće sa subjektivnim utiscima kao posledicom različitih očekivanja.

„Značaj ove nagrade, pored drugih koje je Novi Sad već dobio, je u ugledu rada Fondacije koji je ponovo potvrđen od strane još jednog skupa renomirani evropskih stručnjaka u oblasti kulture. Štaviše, uspeh je utoliko veći jer je najznačajnija preporuka koju smo dobili da ono što je građeno i pre godine titule, bude sačuvano i u godinama posle nje. Novi Sad je, pored titule Evropske prestonice kulture i dve prestižne evropske nagrade, time dobio novu vodilju za svoj dalji razvoj, a drugi gradovi u Srbiji i regionu potvrdu da je svaki grad ono što želi da bude“, rekao je Milenković.

Nagradom „Melina Merkuri“ i Nagradom za najbolji evropski trend brend u oblasti kulture, Novi Sad je postao jedina evropska prestonica kulture do sada sa dve prestižne evropske nagrade i pre titularne godine.

Nagrada „Melina Merkuri“, nazvana po bivšoj grčkoj ministarki kulture i čuvenoj glumici, koja se smatra i najzaslužnijom za pokretanje projekta EPK, u Novi Sad stiže posle završnog kontrolnog izveštaja tima eksperata koji je održan pre mesec dana, a na kom je tim Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonice kulture“ izvestio o ispunjenju preuzetih obaveza 2016. godine, kada je titula i osvojena.

Ovim povodom reagovala je i potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, koja je uputila čestitku direktoru Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ Nemanji Milenkoviću i njegovom timu.

„Spoj vašeg entuzijazma, vizije i posvećenosti u pripremanju Novog Sada za evropsku prestonicu kulture i ozbiljnih i planskih ulaganja državnih, pokrajinskih i lokalnih organa, stvorio je dobre preduslove da zajedno ostvarimo snove i postavimo Novi Sad visoko na evropskoj kulturnoj mapi. Ovo vredno priznanje je istovremeno potvrda za uspešno sprovođenje projekta i dokaz da su ispunjeni visoki kriterijumi koje nagrada zahteva“, ističe se u pismu Maje Gojković, koja kaže da je „uverena da će sve ono što je u okviru ovog projekta od nacionalnog značaja urađeno na obnovi i kreiranju novih prostora za kulturne sadržaje, rekonstrukciji Podgrađa Petrovaradinske tvrđave, Almaškog kraja, mreža kulturnih stanica širom grada i mnogih drugih objekata i prostora, biti na ponos budućih generacija, a otvoriće put i do nove publike i pružiti brojne mogućnosti kreiranja, izražavanja i predstavljanja kulturnih sadržaja.“

Novi Sad će za manje od mesec dana postati Evropska prestonica kulture, a svečanost povodom toga, Fondacija organizuje 3. januara 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari