Problem je uvek isti - tvrdi, tvrdi patrijarhat 1Foto: Đorđe Tomić

Žene koje svi prepoznajemo, prijateljice, majke i ćerke, koleginice, koje su svuda oko nas i njihov odnos u totalno drugačijim socijalnim miljeima i krugovima, sve te žene ujedinjuje patrijarhalni kontekst u kome one moraju da obitavaju – kazala je rediteljka Jovana Tomić danas na konferenciji za medije u Jugoslovenskom dramskom pozorištu povodom predstave „Moj muž“, koju je u ovom teatru režirala po delu književnice Rumene Bužarovske.

Premijera predstave je večeras u 19 časova na Sceni Studio, a iz pozorišta su najavili da već uveliko ovde popularna autorka knjige iz Makedonije dolazi u Beograd i da će prisustvovati premijeri. U predstavi igraju Sanja Marković i Jovana Belović. Dramaturg je Dimitrije Kokanov, kostimografkinja Maja Mirković a kompozitor Luka Mejdžor.

„Moj muž“ je zbirka sa oko dvadesetak priča, ali je za predstavu odabrano pet koje su tematski sužene na odnose među ženama.

Tomić je ukazala da Bužarovska ne beži od lokalnog konteksta i da u svaka njena priča ima ikonografiju koja povezuje Srbiju, Makedonije, region… bez ikakvih razlika. To je, prema njenim rečima, tačka spojnica za sve te žene.

– Polazim od toga da je svejedno iz kog miljea dolaziš i kolika su ti primanja. Da li imaš petoro ili nijedno dete. Problem je uvek isti – tvrdi, tvrdi patrijarhat – pojašnjava rediteljka i dodaje da Bužarovska sagledava u svom delu šta se dešava sa ženama u naizgled svakodnevnim, malim, dobro poznatim situacijama i opštim mestima, koja su zapravo refleksija velikih problema.

– Suptilnost je glavna odrednica celokupnog jezika predstave, a empatija je glavna reč kojom sa publikom komuniciramo – rekla je Tomić i dodala da su svi zajedno, kao tim, kreirali predstavu i dolazili do rešenja.

Dimitrije Kokanov pohvalio je glumice Sanju Marković i Jovanu Belović, koje ulaze u stalnu postavu JDP-a. On je kazao da su upravo one zaslužne za uzbudljivost u predstavi.

– Uzbudljivost predstave dolazi iz uspostavljanja dijaloga sa dve izuzetne glumice koje su vrlo raskošnog dara i koje su vrlo vešte u artikulisanju svog dara. Vokabular je neverovatan. One pršte sa idejama non-stop – istakao je dramaturg. Povodom teksta je naglasio da je „Rumena fantastična spisateljica koju su pustili da govori svojim jezikom“.

– Smeješ se, pa bi malo plakao. Pa onda zaplačeš, pa se opet smeješ. Jedan emocionalni rolerkoster – tako je Gorčin Stojanović, umetnički direktor JDP-a, opisao predstavu „Moj muž“, dodajući da je urađena nekonvencionalno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari