Vitalova nagrada za 2007, „Zlatni suncokret“ uručen je juče ovogodišnjem dobitniku Mileti Prodanoviću za zbirku priča „Agnec“, najbolju knjigu, po oceni žirija, izdatu na srpskom govornom području u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike.

Vitalova nagrada za 2007, „Zlatni suncokret“ uručen je juče ovogodišnjem dobitniku Mileti Prodanoviću za zbirku priča „Agnec“, najbolju knjigu, po oceni žirija, izdatu na srpskom govornom području u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike. Naglasivši da svaka nagrada izaziva određene sporove i neizbežno pitanje da li podržati one koji slede određeni književni model, ili pak one koji uvek iznova problematizuju stvarnost i književne tokove, predsednik žirija, književnik Jovan Zivlak juče je ocenio i da su se među ovogodišnjom ponudom priče Milete Prodanovića izdvojile i kao priče koje govore o nama i našem vremenu, ali se istovremeno obraćaju „nama koji ovo vreme živimo i koji želimo da ga problematizujemo“. On je ocenio da Prodanović, koga je uporedio sa Čehovom današnjice, u svojim delima nastoji da sagleda sve životne krajnosti, tragediju i ekstaze, kao i da je posebno prepoznatljiv u organizaciji priče, biranju likova i problematizovanju sveta. Žiri je, osim njega, činio i Nikola Strajnić, a Prodanoviću je od fabrike ulja i biljnih masti Vital iz Vrbasa uručen i novčani deo nagrade u iznosu od 5.000 evra, kao i ponovljeno izdanje zbirke priča.
– Svaki umetnik se često pita koliko to što radi zapravo ima smisla, zato sam ovu zbirku simbolično i uokvirio pričama – parabolama koje se bave upravo ovom tematikom. Uručenje nagrade poput ove, koja ima tradiciju dugu 12 godina, a čiji je prvi dobitnik naš veliki pesnik Ivan V. Lalić svakako da me uverava da ono što radim ima smisla – rekao je juče laureat Mileta Prodanović.
Ovaj pisac, koji iza sebe ima i uspešnu slikarsku karijeru, rođen je 1959. u Beogradu. Objavio je knjige proze „Večera kod Svete Apolonije“, „Novi Klini“, „Putopisi po slikama i etiketama“, „Pas prebijene kičme“, „Nebeska opera“, „Plesi cudoviste na moju nežnu muziku“, roman „Kolekcija“, zbirku poezije „Mijazma“… Izlagao je na više samostalnih i grupnih likovnih izlozbi. Vitalovu nagradu su do sada između ostalih dobili i Jovan Radulović, Radoslav Petković, Goran Petrović, Rajko Petrov Nogo, Milovan Danojlić i Jovica Aćin, a ove godine su se u užem izboru našli i roman Igora Marojevića „Šnit“ i knjiga priča „Venčanje u vozu“ Miroslava Toholja. B.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari